уторак, 11. октобар 2016.

Завршене „Шантићеве вечери поезије“

   Одржавањем вечери младих пјесника, у Мостару је завршена манифестација "Шантићеве вечери поезије" коју организују Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" и Српско културно-умјетничко друштво "Гусле".
    Потпредсједник СПКД "Просвјета" Ранко Чворо рекао је да су 97. "Шантићеве вечери поезије" протекле у духу са Шантићевим опредјељењима.
    Он је додао да је пјесничко вече младих пјесника послало лијепе, здраве и добронамјерне поруке.
    "Само млади пјесници могу наставити оно што је традиција и култура града и што је у функцији зближавања и лијепог друговања", нагласио је Чворо.
    На синоћњој пјесничкој вечери учествовали су Веселин Гатало, Виктор Стојкић, Иван Врљић, Анес Оручевић и младе пјесникиње Ивана Везилић и Милица Радовановић.
    Веселин Гатало, који је и модерирао пјесничко вече, нагласио је да је Мостар велики град који је имао велике људе попут Шантића, Светозара и Владимира Ћоровић, Јована Дучића који је ту живио, Мусу Ћазима Ћатића и многе друге.

    "Сви ми имамо коријене. Коријени су нам заједнички или нам се додирују. Без њих не можемо макнути и они су ти који нас тјерају да надрастемо сами себе. Поезија је један од начина да то учинимо", истакао је Гатало.
    Иван Врљић каже да је Шантић космополита и један од највећих пјесника чија су се дјела увијек читала изнова.
    Анес Оручевић истакао је да је Шантић један од највећих поета са Балкана. "Он је прије свега био човјек, па тек онда пјесник", каже Оручевић.
    Милица Радовановић изразила је задовољство што учествује на "Шантићевим вечерима поезије", наводећи да управо у Шантићу види пјеснички узор, те да неке њене пјесме носе назив по Шантићевим записима.
    "Шантићеве вечери поезије" почеле су 5. октобра, а у оквиру манифестације Петар Божовић је извео монодраму "Чеговић", представљени су збирка приповједака "Зановијет" Олге Бикар, књига "Рат и мир у БиХ" Мирјане Кусмук, "Фолклорно насљеђе Срба у Брадини" аутора Горана Ковачевића, те текст "Сликарска домишљатост Филипа Л. и Вронског" аутора Дамјана Шантића.
   Сви програми су одржани у Владичанском двору у Мостару, док је вече под називом "Невесиње-друга Шантићева кућа" одржано у Невесињу, у сарадњи са тамошњим СПКД "Просвјета". (Срна)Нема коментара:

Постави коментар