понедељак, 17. октобар 2016.

53. Београдски међународни сусрети писаца

    Београдски међународни сусрети писаца, 53. по реду, окупили угледна пера из двадесетак земаља. Допринос сусретима дало је и десетак угледних домаћих аутора и тридесетак наших писаца из дијаспоре.
    Најстарија књижевна манифестација ове врсте на Балкану отпочела је конференцијом за новинаре у Удружењу књижевника Србије (УКС), на којој је апострофирано обележавање великих јубилеја, 400 година од смрти Шекспира, 140 година од рођења Борисава Станковића и век од смрти Бранка Ћопића.
 Онда су, након полагања венца испред споменику Иви Андрићу и свечаног отварања у Скупштини Града Београда уследили програми и путовања у Пожегу, Врњачку Бању, Крагујевац, Рачу Крагујевачку, Петровац на Млави, Кладово, Нови Сад, Мрчајевци...а у великој сали УКС на крају је уследило и вече наших писаца из расејања.

   Подсећање на најзначајније писце светске и наше књижевности обележили су ове сусрете.
    „Шекспир, Сервантес, то је светска прослава највећих писаца који су обележили својим делима светску литературу, то су врхови светске књижевности. А и наши писци, класици, као што су Бора Станковић, Петар Кочић, 140 година је од рођења Борисава Станковића и век од смрти Бранка Ћопића, а и 80. годишњица је Данила Киша, који је прерано отишао преко великог усудног брега", каже Радомир Андрић, челни човек УКС.
     Остаје још да се дода да је у Пожеги уручена и награда Печат кнеза Лазара неколицини наших књижевника и да је у Мрчајевцима додељена и међународна награда ових сусрета Повеља Мораве, нашем поети Селимиру Радуловићу и пољском песнику и антологичару Гжегошу Латушинском.

(РТС)

У овој вести РТС-е поткрале су се неопростиве грешке. Наиме, не може бити "век од смрти Бранка Ћопића" кад се зна да је извршио самоубиство 26. марта 1984. године, дакле може бити само 32 године а не "век од смрти", нити може бити "80. годишњица" смрти данила Киша кад се зна да је Киш умро у Патризу 1989. године, него моће бити само 27 година од његове смрти. Овакве грешеке су неопростиве кад је у питању јавни медиј. Нисам хтео ништа да мењам него сам намерно оставио изворну верзију, нека читаоци виде дилетантизам РТС-е!

Уредник
 Нема коментара:

Постави коментар