субота, 4. април 2015.

Ћирилица“ позива УН да од власти у Србији затраже поштовање уставног права Срба на ћирилицу и у Србији

(Поводом вести да „Уједињене нације позивају Хрватску да обезбеди употребу ћирилице“, коју су објавила многа средства обавештавања 3. априла 2015) 
    Нови Сад, 4. април 2015. – За Удружење „Ћирилица“ вест из Уједињених нација да су „позвале Хрватску да Србима обезбеди спровођење права на српски језик на ћирилици“ представља прилично чудо. Ретко смо чули и прочитали да се из међународних институција тражи од некога да се поштују и права Срба на њихов језик и писмо ћирилицу ма где. Удружење „Ћирилица“ је тим гестом Уједињених нација пријатно изненађено.
   Иако је „Ћирилици“ непријатно да се жали било коме у свету за права Срба у Србији, јер нам је жао своје отаџбине и срамота нас је пред светом, упак се одлучујемо да учинимо изузетак јер је право Срба у Србији на своје писмо у свом језику у јавности у Србији угрожено готово колико и у Хрватској. Зато бисмо радо поздравили Уједињене нације ако би наложиле нашим државним органима да се право Срба и у Србији на њихов језик и писмо свуда усклади с одредбом у праву Срба на ћирилицу по Члану 10. Устава Србије.
    По свим валидним истраживањима до сада, али и на сваки поглед ока, види се да је право Срба у Србији на своју ћирилицу по Уставу и светској пракси закинуто у деведесетак процената. Толико је туђег (хрватског абецедног писма) у језику Срба у Србији наметнуто Србима.


    Тачно је да су Срби у Хрватској закинути за ћирилицу готово за сто посто, али није велика разлика ни у Србији у којој ћирилице у језику Срба има свега десетак процената. С обзиром на то да је Хрватска историјски традиционално позната по забранама и чекићањима ћирилице одавно, већи је разлог за чуђење зашто власти и језичке институције у Србији закидају Србе за ћирилицу у тако високом проценту.
    Овде има људи који су повезани с Уједињеним нацијама, па би ваљало да се службама у Уједињеним нацијама предочи неправда према Србима у ћирилици и у самој Србији, и то не од јуче. Било би, зато, неопходно да се Уједињене нације на исти начин обрате и властима у Србији да се Србима врати свуда ћириличко писмо у писању и у Србији.
За Удружење „Ћирилица“
Драгољуб Збиљић,



Нема коментара:

Постави коментар