понедељак, 26. јануар 2015.

Оснива се савез удружења „Матица ћирилице“

Састанак представника више удружења за заштиту ћирилице - Матица ћирилице деловаће на подручју целине српског језика           
Нови Сад, 27. јануар.
   На састанку, заказаном за четвртак, 29. јануара 2015. у Новом Саду у 12 сати у Еколошком покрету, Војвођанских бригада 17, представници више удружења с подручја српског језика за заштиту српске ћирилице потписаће сагласност да се организују у оквиру савеза под пуним именом Сједињена удружења за заштиту српске ћирилице „Матица ћирилице“. За председника Матице ћирилице предложен је универзитетски проф. др Зоран Милошевић, на за његовог заменика проф. Владислав Ђорђевић.
     Како даље стоји у саопштењу већ основаног Информативног центра „Матице ћирилице“, удружења су се одлучила да се сједине на истом циљу ради окрупњивања и јачања снага које ће извршити већи притисак на државне институције да се, после више од осам гоина од доношења исправне одредбе у Члану 10.Устава Србије, започне коначно спроводити уставна обавеза о суверености српске ћирилице у српском језику.
   Истовремено, циљ овог удруживања јесте јачање стручних снага које ће свакодневно предлагати Матици српској да, коначно, поништи погубан Новосадски договор из 1954. године о „српскохрватском језику“ и да се заустави погубна примена његових Закључака који су довели до овога тешког стања у сропском књижевном језику, посебно у вези с погрешним решењем питања писма, какво не познаје ниједан језик у свету.
   То су основни циљеви „Матице ћирилице“, навиоди се на крају саопштења Информативног центра будуће Матице ћирилице  која ће имати седиште у Новом Саду а деловаће на подручју целине језика Срба.
    На самом крају саопштења истиче се убеђење ћириличара да ће, на тај начин, Нови Сад постати место још једне Матице, овога пута важне специјализоване националне културне институције која ће водити бригу о српском језику и, нарочито, о српском писму које је већ предуго у процесу одумирања.

За Информативни центар Матице ћирилице
Драгољуб Збиљић, уредник



Нема коментара:

Постави коментар