среда, 1. октобар 2014.

Петар Милатовић: Љутомире, љут сам на тебе због крађе стихова другог песника!


Љутомире Рундићу, као познавалац домаће и стране књижевности,  вођен истраживачким поривима, ужаснуо сам се кад сам установио да си  дрско плагирао песму Србија песника Горана Врачара који је ту песму објавио 27. маја 2010. године, а ти си за плагирану песму под насловом Отаџбина на конкурсу „Лирски кругови“ 2013. године у Младеновцу добио једну од награда, заједно са песницима: Миладином Берићем, Аћимом Тодоровићем, Јованом Бундалом и Зорком Чордашевић, што недвосмислено потврђује приложена фотографија!
 

       На страну сада аматеризам и незнање оних који у Младеновцу теби додељују награду за украдену песму, али не могу да занемарим твоје дрско плагирање песме Србија чији је аутор Горан Врачар.
       Идемо редом, строфу по строфу и бојом ћу назначити шта је преузето, плавом бојом Врачарев оригинал, а црвеном бојом твој плагијат!


овде сам где време не мере на сате
но по сукрвици на кантару беде,
у тренутку који мрзи непознате
обешене цесте о небеске греде.
(Горан Врачар)

 
Овдје сам гдје живот купују на рате
и безнађе крчме на кантару беде,
чекајући анђеле да им наду врате,
обешеним цестама о небеске греде.

(Љутомир Рундић)
 
ветровима певам катран својих плућа,
црно испод нокта завештавам сину,
док изгара задња визија од прућа
и док пламен срама лиже отаџбину.

(Горан Врачар)
 
Дишем овај катран зарђалих груди,
црно испод нокта завештавам сину,
судбину нам кроје хуље и нељуди,
вечни пламен срама лиже отаџбину
(Љутомир Рундић)

 
не верујем више ни богу ни оцу,
мене и не боли умирање трава
док на помрчини, о високом коцу

израслом из крви виси моја глава.
(Горан Врачар)

 
Не вјерујем више ни Богу ни оцу,
не тиче се мене умирање птица,
над мојом се главом о високом коцу
још злокобно њише џелатова жица. 
(Љутомир Рундић)

 
ево ме тишино, моја задња јеко,
мој сулуди плачу, сузе скамењене,
на обали реке, кад не могу преко
нека барем река пређе преко мене.
(Горан Врачар)
 
Ој Србијо мајко, хтио бих ти рећи 
опраштам ти лажи, сузе скамењене
на обали реке, кад не могу проћи,
нека барем река пређе преко мене.

(Љутомир Рундић)
 
Дакле, господине Рундићу, немој да се бавиш таквим нечасним радом. Покрадени аутор има све аргументе да против тебе покрене судски процес по Закону о заштити ауторских права и по Закону о заштити интелектуалне својине, а оба ова закона су истоветна у целом свету и строго санкционишу плагирање. И на крају, неколико мојих пријатеља, такође добри познаоци домаће и светске књижевности, подсетили су ме да си ти својевремено чак  и неке шпанске песнике преписивао и себе потписивао! Жалосно и срамотно! Ако се и поред овог мог јавног упозорења оглушиш о своју савест и наставиш да несавесно крадеш туђе стихове, послушај мој савет и кради моје стихове из неке од 37 објављених књига, па ћеш тада видети и осетити какве се све последице сносе применом најцивилованијих дозвољених средстава.

Sine ira et studio!




45 коментара:

  1. Da je samo on plaagijator bilo bi dobro no ima ih na svakom koraku.U Nisu se pesnik koga necu imenovati sprema da javnosti iznese poodugacak spisak plagijatora i onih cije su pesme ukradene...........................................................Potpis.Seticete se.-.Neko ciji ste komentar sinoc pohvalili i ko jako ceni CILJEVE VASEG UDRUZENJA!!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Лепо је то Љутомир уподобио, политички и књишки, у времену-невремену кала, срама, Содоме и Гоморе. Сада би веселници из Младеновца могли ту награду да дадну Горану за сјајну, заиста сјајну песму. Жал ми је само што се дело Луњевице, мојега колеге по сликарском умећу, нашло у рукама лопова.
    Узгред, и не само узгред, замерам свакоме, па и вама поштовани Петре, што спомињући награду која се додељује не споменусте и име аутора који је ту награду, тј. слку урадио. Заборав те врсте је честа пракса у нас.

    ОдговориИзбриши
  3. ОТВОРЕНО ПИСМО ГОСПОДИНУ ПЕТРУ МИЛАТОВИЋУ ИЗ СЛОВОСЛОБЉА.
    Пошто не могу да вам одговрим на вашем СЛОВОСЛОВЉУ принуђен сам на овај начин.
    Јавно сте ме прозвали за крађу стихова мог колеге Горана Врачара при писању песме ОТАЏБИНА.Мислим да би било у најмању руку коректно да сте ме пре тога питали да ли имам шта да кажем у вези тога.
    Песму сам написао користећи неки стихове ГОРАНА ВРАЧАРА али уз његову сагласност и пристанак да ту песму објавим под мојим именом и да је посветим њему.У мојој књизи је то лепо и написано испод наслова песме.Постоји много стихова који се врте код многих песника а већина не ставља наводнике кад их користи, ја сам за коришћење Горанових тражио његову дозволу.За све ово можете контактирати Горана и питати га за истинитост ових навода.Опужити некога за крађу веома је лако али од вас господине Милатовићу који уређујете један блог о поезији очекује се да пре изрицања таквих "осуда" проверите истину.
    Од вас очекујем да ваш срамани пост обришете и демантујете јер не желим да ме људи нападају на основу оног што сте ви написали, при томе ми не дозволивиши да кажем ни реч у своју "одбрану".

    ОдговориИзбриши
  4. Господине Милане, награда је из Г.Милановца а слика из БГ.радо ћу је вратити ако се докаже да је моја песма плагијат.Ако сам је написао користећи неке стихове аутора за које сам добио дозволу не смтарм да је то плагијат већ вероватно моја "хромост" да сам напишем песму.Поздрав.

    ОдговориИзбриши
  5. Поштовани читаоци, презентујем у целини преписку коју је са мном дана с водио Љутомир Рундић поводом овог плагијата.
    Петар Милатовић, уредник Словословља
    ________________________________


    Рундић: Gospodine Petre,pre nego ste objavili onaj atak na mene, trebali ste proveriti o čemu se radi.Moj kolega Goran Vračar i ja samo u dogovru sastavili onmu pesmu i uz njegov lični pristanak pesma je objavljena pod mojim imenom.U mojoj knjizi to lepo i piše.Očekujem od vas da onaj svoj sramni post ukloniti i objavite demantije jer ću u protivno da vas tužim za nanošenje moralne i duševne ljage.

    Рундић: Кобинациојом стихова које сам мкористио из песама Горана Врачара дошли смо до једне сасвим друге верзије песме од оне СРБИЈА уз његову сагласнот наравно, ако мисликте да вас лажем питајте Горана.Очекивао сам у најмању руку да ме пре објављивања оне грозне осуде бар упитате да ли сам покрао туђе стихове.Атак на нечију личност па макар и преко ових страна није оно што се очекује од човека вашем реномеа.Поздрав.

    Рундић: vidim da ste tu..

    Рундић: hteo sam ovi napisati ispod vase objave ali mi ne dozvoljava pa sam vam javno odgovorio
    kontaktirajte Gorana pa ga pitajte..j

    Милатовић: Нека ми се Горан јави и потврди да сте то урадили уз његову сагласност.

    Рундић: Goran je pesnik koji je imao najvise uticaja na moje pisanje

    Рундић: javice vam se ali vama svaja cast za osude bez kontakta

    Рундић: nazvali ste me lopov...covece

    Рундић: dokazacu vam istinu a posle toga ne daj boze da vas vidim negde

    Милатовић: Копирајте ми тај део књиге у којој пише да сте то урадили уз сагласност Горана Врачара. Не покушавајте да претите јер не знате с ким имате посла. У вашем је интересу да не претите!!! Јасно?

    Рундић: ne pretim vam ali nazvati nekoga lopovom to je vas obraz

    Милатовић: Пошаљите ми копиран тај део из ваше књиге где се види да сте то урадили уз Горанову сагласност.

    Рундић: Goran ce vam poslati poruku kad bude pri kompjuteru
    Милатовић: Понављам, пошаљите ми копиран тај део из ваше књиге где се види да сте то урадили уз Горанову сагласнст.

    Рундић: Сад дошао кући.Ево шаљем вам слику из књиге где се види да је песма посвећена Горану.

    Рундић: Горан је мој пријатељ и песдник који је имао највише утицаја на моје писање.

    Рундић: Он ми је мноог помогао у мом почетном лутању.

    ОдговориИзбриши
  6. Милатовић: Написали сте да је у књизи евидентно да сте то урадили уз Горанову сагласност. Где је та сагласност?

    Рундић: Рекаос ам да сам мје посветиол Горану а он ће вам послатзи поруку кад дође с посла како еј настала песма.

    Рундић: Нисте требали ат хок пресуђивати.
    Рундић: Moj kolega Goran Vračar i ja samo u dogovru sastavili onmu pesmu i uz njegov lični pristanak pesma je objavljena pod mojim imenom.U mojoj knjizi to lepo i piše

    Милатовић: Где то пише?

    Рундић: Тако је, па зар сте мислили д аи то требам написати уз песму.Сагласност је између нас двојице.
    Он ће вам то рећи.
    То што сам рекако д ау књизи пише одн осило се на посвету.
    Имам ја правбо да уз лични пристанак аутора користим неке његове стихове.То раде многи господине Петре.

    Милатовић: Не замењујте тезе. Једно сте написали и нисте помињали посвету коју помињете накнадно. Чињнеица је да је 80 одсто песме ПРЕПИСАНО. Сада Горан треба да ми потврди лично да вам је дао одобрење за тако нешто.
    Имате право да користите свачије стихове и свачије речи, ако се то назначи, а назначава се одговарајућим наводницима без којих је преузимање туђих речи ПЛАГИЈАТ

    Рундић: Сваки напиусани стих јер искључиво власништво аутора а не четаоца.Ако аутор одобри коришћења својих стихова мислим да то нема право нико да оспорава.

    Милатовић: Нећемо о томе сада вербално. Изволите обратите се суду и тамо ћемо расправити са књижевног и правног становишта.

    Рундић: Горан ће вам послати своју икзјаву.
    А мени не пада на паметз д авише полемишем с авама или с абило ким другим.
    Милатовић: Не интересује ме сада. Обратите се суду!

    Рундић: Нема потребе.
    Нистзе ви мени направили ништа чиме би се бавио суд.Али сте веома некоректни при објављивању ваших "истина".Збогм господине Петре.

    Милатовић: Ја сам указао на плагијат, а ви ако сматрате да сам угрозио интегритет ваше личности изволите обратитете се суду и тужите е за увреду, а ја ћу доказати да је реч о еклтантном плагијату.


    Рундић: Ма ви радиет што ви мислите да треба. Ја сам своје рекако, Горан ће вам посалти свој потврду ове приче а ваи како хоћете.

    Милатовић: Указао сам на плагијат изволите обратите се суду.
    Рундић: Збогом господине.
    Милатовић: Збогом. И не крадите више туђе стихове!
    Рундић: Не крадем немолјте бити дрски. Горан ми је дао своје стихове. То ће вам и потврдити. Од вас очекујем да се извините после тога.
    Милатовић: За мене као доброг познаваоца књижевности, ово је плагијат, односно крађа,
    Рундић: А ко сте ви да доносите судове у име књижевности.
    Милатовић: То ћете видети на суду ко сам.
    Дужност сваког савесног професионалног књижевника је да се бори против плагијата, као што је дужност сваког савесног грађанина да се бори против крађе било ког другог лица. На крају, немојте да мслите да је плагијаторство икад имало легитимитет!
    Рундић: Стварнои не занм што сет се окмили на м,ене.Рекох вам целу причу добићтет потврду у току да на и од Горана и шта још хоћете. Покушавате да ме дискредитујете као човека и назови песника. Јел то ваш свети задатак књижевности.
    Милатовић: Човече, у питању је плагијат 80 одсто теста Горанове песме. Нека Горан потврди да вам је уступио своје стихове, али и у том случају пада најтамнија сенка на ваше стваралаштво, јер испада да нисте у стању обичну пемсу да напишете без туђе помоћи. Професионална савест књижевника и новинара налаже ми да укажем на плагијат и ја сам то урадио. Преписку сматрам завршеном. Свако добро!
    Рундић: Zašto ste me blokirali na vašoj objavi pa ne mogu objaviti svoj komentar.Sramota.
    Милатовић: Није нико блокиран него не умете да поставите коментар
    Рундић: Zašto mi traži pasport?
    Милатовић: Такав је софтвер ако објављујете под одређеним именом. Не производим ја софтвере.
    Рундић: ja samm pokušao da objavim sa mog maila
    Милатовић: Не знам, потражите помоћ некога ко се више разуме у компјутеристику.
    Рундић: Hvala gospodine.
    Милатовић:Пријатно! Ја ћу објавити комлетну ову нашу преписку закључно са овом мојом реченицом. Свако добро.

    ОдговориИзбриши
  7. Наставак преписке

    Рундић: Važi ali objvaite i non što vam Goran Vračar bude poslao.
    Милатовић: Објавио сам нашу преписку. Ако се господин Врачар огласи пренећу у целини његову реакцију.
    Рундић: Verovatni ste u pravu u onom delu kad ste rekli da u pitanje dolazi moja sposobnost da napišem sam tu pesmu ali vam opet kažem..ukrao je nisam.Koristio sam dosta njegovih stihova ali ne 80 posto kako vi kažete.
    Važi.

    ОдговориИзбриши
  8. Goran Vračar Alfa Beta‎Ljutomir Ljutko Rundic
    1 мин. · Измењено ·
    Poštovani i dragi prijatelju Ljutomire
    Neprijatno sam iznenađen situacijom nastalom oko pjesme Otadžbina i ne mislim da se oko toga trebaju lomiti koplja niti stvarati neprijateljstva. Ipak, smatram za obavezu da tvoje prijatelje, poštovaoce pisane riječi i sve druge kojih se ova tema tiče informišem o sledećem:
    Ljutomir Rundić, moj prijatelj i čovjek koji voli moju poeziju i cijeni moj rad kontaktirao me je i zatražio od mene dozvolu da u svojoj pjesmi koristi dijelove jedne od mojih pjesama što sam mu i dozvolio. Naravno, dozvolio sam mu to usmenim putem jer nisam mislio da je potrebno praviti bilo kakav pismeni trag niti sam mislio da bi moglo doći do bilo kakve ekscesne situacije vezane za pomenutu pjesmu.
    Pošto je napisao Ljutomir mi je pjesmu dostavio na uvid i ja sam mu odobrio da je potpiše bez obzira na određeni broj mojih stihova koje je koristio.
    Kada je pjesmu je poslao na konkurs i dobio nagradu, ponovo me je kontaktirao sa pitanjem da li je u redu da pomenutu nagradu primi osvrćući se na dijelove u pjesmi koji su autorski moji na šta sam mu ponovo odgovorio da je, što se mene tiče, to sasvim u redu i da nije prvi a pogotovo ne zadnji put da se neko koristi dijelovima tuđih pjesama, priča pa čak i romana.
    Dakle, sa moje tačke gledišta ja nisam pokraden jer je Ljutomir tražio od mene dozvolu za korišćenje mojih stihova a nakon nastanka pjesme ''Otadžbina'' istu mi predočio na uvid. Kako tada nisam imao primjedbi nemam ih ni sada a konflikt koji je nastao oko sporne pjesme najradije bih zaboravio kao ružan sam.
    S poštovanjem,
    Goran Vračar

    ОдговориИзбриши
  9. С обзиром да ми се није лично обратио Горан Врачар склон сам да поверујем да је у његово име са лажног профила писао Рундић самоме себи, али да се вратим теми.

    Ово су стихови који се понављају код оба аутора:

    на кантару беде,
    обешене цесте о небеске греде.
    катран својих плућа,
    црно испод нокта завештавам сину,
    пламен срама лиже отаџбину.
    не верујем више ни богу ни оцу
    о високом коцу
    узе скамењене,
    на обали реке, кад не могу
    ека барем река пређе преко мене.

    Дакле, реч је о плагијату. Врачар може да се одрекне својих стихова али нема право да одобри плагијат, јер плагијат остаје плагијат. Друга ствар би била да се Горан Врачар одрекао своје песме у корист плагијатора. Овако остаје плагијат. Ако сматрате да сте увређени обратитет се суду и ја ћу лако доказати да сте ви увредили књижевност са плагијатом!
    Толико о томе.
    Петар Милатовић

    ОдговориИзбриши
  10. Каже мудри народ да је најлакше плитку бару замути и велику будалу наљутти, што господин Рундић доказује. Прочитајте и сами просудите!
    Петар Милатовић
    __________________________________


    Рундић: Nema potrebe.Srešećemo se 5.10. pa ćerš mi to sam reći.

    Милатовић: У свако доба ћу свакоме рећи истину. Ово је плагијат и као вишедеценијски члан УК затражићу од Сзуда части УКС да вас искључи из чланства!

    Рундић:Slobodno.

    Милатовић: Како те није срамота да крадеш?

    Рундић: Pozdrav svog prijtelja Ćorlića.
    Jedi govna djubre jedno
    pročitaj Goranuv izjavu na mom zidu pa onda sewri

    Милатовић: Је ли то речник "књижевника" који краде туђе стихове? Не мешам ти се у јеловник

    Рундић:Ali ću ja tebi u rod i porod.

    Милатовић: Горан се није мени обратио и свако може са лажног профила всашта да напише

    Рундић:Budi siguran govno bolesno.

    Милатовић: Шта ћеш ти мени у род и пород?

    ОдговориИзбриши
  11. КОНАЧНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЧИТАОЦИМА

    Поштовани читаоци, Рундић је на свом профилу мени претио физичким обрачуном и кад сам му саветовао да не прави грешку усташких, муџахединских и шиптарских терориста, као и удбаша по свету, да не жемим да он доживи судбину оних који су ми претили, саветово сам му да се окане претњи са безбедне удаљености. После овога Рундић ме блокирао на фесјбуку. Поступак после плагијата, као и читава преписка довољно говори.

    Петар Милатовић, уредник Словословља

    ОдговориИзбриши
  12. Када недостају аргументи, онда се крене са пријeтњама и бахатошћу.

    Ово није први случај да "врли поета" Рундић комуницира на такав начин, а све у складу са оном народном пословицом: "Ко се зна усрати, зна се и опрати,".

    Овај пут је налетио на тврд орах, на коме ће поломити своје зубе.

    А није ни први пут да се Рундић "послужио" дијелом пјесме, или пјесмом у цјелости.
    Управо овим,,доказао је да је у пјесничком јату врана међу орловима.

    Исидора Андрић

    ОдговориИзбриши
  13. Sacuvaj me Boze losih ljudi, losih pjesnika i relativno dobrih plagijatora. Vec pogledom na originalnu pjesmi i ovaj njen plagijat, ocito je da se radi o kradji stihova, jasno je da je 70% pjesme plagirano. Cak i ako je autor originala dozvolio da se drugi autor posluzi njegovim stihovima (a u sto cisto sumnjam, ja jos nisam upoznala takvog autora, a poznajem ih poprilican broj), red je da onaj koji se koristi tudjim stihovima, to i napise javno, ili da pjesmu posveti autoru cije stihove koristi ili da naznaci kako se radi o varijaciji na temu tog i tog pjesnika. Postavljanjem pjesme bez takvih naznaka, potvrdjuje se plagijat, dakle plagijat je cak i ako je autor originala dozvolio da se upotrijebe njegovi stihovi. Sramota je i bezobrazluk takvu pjesmu poslati na Natjecaj, a da li je poslana pjesma na Natjecaj posvecena, da li je naznaceno da su u njoj koristeni tudji stihovi, nije problem provjeriti. Ili postoji zbornik u kojem se pjesma nalazi, ili je moguce od zirija zatraziti da se tekst koji je poslan na natjecaj dostavi na uvid, a tada ce biti vidljivo na koji nacin je plagijator pjesmu poslao, da li sa navedenim naznakama, ili samo kao svoju, iskljucivo svoju pjesmu. I tada ce se sve (sa)znati. Istina se nikad nije mogla sakriti i uvijek se pronasao trenutak i nacin da ona ispliva na povrsinu. Ako autor nije imao inspiraciju da napise pjesmu i posalje je na natjecaj, bolje da nista nije ni slao, jer ovim sto je uradio "pljunuo" je na svo svoje stvaralastvo i postalo je upitno da li je i koliko je uopce ijedna od njegovih pjesama njegova. Pjesnici bi najprije trebali biti Ljudi (karakterom), pa tek onda sve ostalo, a ovakvim ponasanjem, ovakvim groznim komentarima punim psovki i prijetnji, plagijator je pokazao kakav je zapravo i o kakvom se profilu covjeka radi. Neka mu sluzi na cast i neka ne zaboravi, sve se sazna, u "lazi su kratke noge", kad slijedeci put krene da uradi ponovo jednu od ovakvih stvari, bezobraznih, drskih i nekorektnih.

    Danja Đokić

    ОдговориИзбриши
  14. Da je Milatović imao tendenciozne namere govori i činjenica da je pesmu koja se sastoji od 8 strofa analizirao i prikazao samo kao 4 strofe i to one u kojoj su korišćeni stihovi Gorana Vračara.Ostale 4 strofe nije ni pomenuo a one su u potpunosti Rundićeve kad se uporede obe pesme.Ne znam odakle vam pravo da nekoga razapinjete na stub srama ako niste u potpunosti upoznati sa pisanjem pomenutog pesnika kao ni pesama koje su poredjene.
    Bojim se cenjene gospodje Danja i Isidora da vaši kometari više govre o vama nego o onome koga pokušavati blatiti.Takodje vas molim da napišete šta sam to ja i gde se poslužio tudjim stihovima gospodjo Isidora.
    Rundić Ljutomir

    ОдговориИзбриши
  15. Kako ovog plagijatora Rundića nije sramota da se ovako javno blamira? Umesto da se pokrije ušima i da ćuti on srlja, čak i preti, a to je krivično delo, jer pretiti nekome javno kažnjava se svuda. Iščitavajući ovu prepisku grohotom sam se smejao kako se ovaj Rundić sam ugruvava. Milatović mu je efektno predočio činjenice, pa čak, eto da se i nasmejem opet, crtao mu je u boji gde je i šta je taj Rundić ukrao. E moj Rundiću, nisam znapo da u Loznici žive lopovi takvog kalibra! SRETEN

    ОдговориИзбриши
  16. Рундић није плагијатор већ лопов. Моју песму Неспоразум је копира са тачкама и запетама и ставио на свој зид тврдећи да је његова из неке тобож збирке Лаку ноћ дамо. А онда је мени у порукама признао да је песма моја, да сам добар песник, али вређајући ме свакојако. Нисам се много узбудио јер та песма је у мојој збирци Птица на прозору ( http://www.poezijasustine.rs/ptica-na-prozoru ). Пре две год у Шапцу на једом поетском дружењу заобилазио ме је у широком луку.

    ОдговориИзбриши
  17. Рундићу, питајте познатог и признатог пјесника Љубомира Ћорлића из Лознице, новинара радио Лозница, нека Вам он каже које сте шпанске пјеснике покрали и потписали пјесме као своје, сјећате ли се пјесме Неспоразум од Анђелка Зблаћанског, коју сте такође присвојили, објавили у биљешкама као властиту, или пјесму од Здравке Бабић, па сте јој касније рекли како сте љубитељ њене поезије, или да набрајамо даље!!!
    Свако разуман зна да је паметном и једна доста!

    Исидора Андрић

    ОдговориИзбриши
  18. Поштовани читаоци, као што сте сами прочитали, огласио се Анђелко Заблаћански, песник чију је песму НЕСПОРАЗУМ, од речи до речи, од запете до тачке, буквално преписао жалосни плагијатор Љутомир Рундић који више није случај за књижевног критичара него за психијатра.

    Петар Милатовић, уредник Словословља.

    ОдговориИзбриши
  19. Prepisivanje s ciljem da se prisvoji tudji intelektualni rad nije samo pitanje morala ,nego i krivično djelo.STICANJE SLAVE INTELEKTUALNOM OTIMAČINOM JE VIŠE NEGO MONSTRUOZNO. Sreća je sto su afirmisani intelektualci koji su svojim trudom i znanjem gradili puteve uspjeha svjesni da korov treba odstraniti i spriječiti njegovo razmnožavanje. Dako u tom putu do Nedodjije uspijemo da promijenimo svijest plagijatora ?!

    Maja Macanović Golubović

    ОдговориИзбриши
  20. И лаику је све јасно овде. Поред тога што је буквално преписао више од половине песме једног аутора (Горана Врачара), огласио се и други аутор (Анђелко Заблаћански) чију је песму Љутомир Рундић украо и још га је вређао после своје крађе.

    То што је Рундић на свом фејсбук профилу објавио „реаговање“ Горана Врачара отвара два питања: Зашто је то касније Рундић брисао са свог профила, као и комлетну преписку са Милатовићем коју смо овде сада прочитали (то Рундић не може да избрише!), а друго да ли неко има право да обмањује јавност са „уступљеним“ стиховима?

    Зна се како се поступа кад се цитирају туђе речи. Овде нема наводника и за иоле писменог човека овде је реч о плагијату.

    Начин на који је Љутомир Рундић водио са уредником Словословља Милатовићем, који га је јавно ухватио у плагирању, довољно говори о самом Рундићу, јер то је речник малограђанског примитивца а не писца, острашћеност и сујетна озлојеђеност експонира појединца који је ухваћен у крађи.

    И такав дрски плагијатор је члан Удружења књижевника Србије (УКС), најстарије је и највеће књижевничке организације у земљи? Ужас! Да се подсетимо, на сајту УКС дословно пише: Најпре се звало Српско књижевничко друштво. Основано је 1905. године. Симо Матавуљ је био први председник, Јован Скерлић секретар, а међу првим члановима су Алекса Шантић и Јован Дучић. После краћег застоја у раду, обновљено је 1911. године као Друштво српских књижевника, а за председника је изабран Борисав Станковић. После Првог светског рата убрзо је обновило рад као Удружење српских књижевника и водио га је Бранислав Нушић. После Другог светског рата понело је име најприближније данашњем – Удружење књижевника Народне Републике Србије. Председник тог обновљеног Удружења била је Исидора Секулић.
    Удружење књижевника Србије и касније су водили најистакнутији српски писци – Иво Андрић, Вељко Петровић, Јован Поповић, Душан Матић, Ристо Тошовић, Драган М. Јеремић, Зоран Глушчевић, Иван В. Лалић, Матија Бећковић, Александар Петров, Миодраг Булатовић, Јован Христић, Слободан Ракитић, Срба Игњатовић, а данас га води Радомир Андрић. Својевремено је Удружење књижевника Србије било међу најактивнијим члановима Савеза писаца Југославије.

    Кад сам сабрао све утиске после свега прочитаног о овом случају, логично се намеће једини закључак, а то је да је УКС дужно да штити сопствени интегритет и да из чланства УКС искључи плагијатора Љутомира Рундића.

    На крају, упућујем јавну захвалност господину Петру Милатовићу Острошком зато што је бескомпромисно јавно указао на плагијат.

    Никола Вујовић

    ОдговориИзбриши
  21. Ово је стварно лудило. Изгледа да је данас модено преписивати песме, докторате. Крађа је постала мода. Хајде да и ја препишем најмање две књиге и да затражим пријем у Удружење књижевника Србије. Зашто да не? Кад овај може бити члан Удружења књижевника зашто не бих могао бити и ја? Умем и ја да преписујем. Бар је то једноставно. Довучем гајбу пива, узмем паковање папира за копирање, ставим штеку цигарета на сто да имам довољно да пушим, а други нека деру колена, и бог те веселио, ударим у преписивање и лепо постанем књижевник!

    Весели Јовица

    ОдговориИзбриши
  22. Поред тога што си доказао да си обичан лопов ти си, Љутомире Рундићу јавно показао у овој преписци да си обична неписмена бараба и битанга која човеку прети да ће се обрачунати с њим зато што те демаскирао као плагијатора и још му помињеш породицу. Е па да си мени то рекао Рундићу лепо бих те сместио у гипсано корито неколико месеци, барабо неписмена, лоповска! Изађи на очи нашем Лозничанину Љубомиру Ћорилићу који те давно провалио да си преписивао стране песнике. Наравно да не смеш.

    Миленко Бојовић, Лозница

    ОдговориИзбриши
  23. Е, ако је и од групације УКС, много је. Рундић краде где стигне. И мене је покрао, па он члан а ја нисам. Сад ми је драго што нисам. Члан песник на чије стваралаштво је остави утицај човек његових година, чак неколико млађи. Србијо, куда?!

    ОдговориИзбриши
  24. Ово је заиста невиђена срамота. Па ово је довољан разлог да Веће части Удружења књижевника Србије (УКС) у саставу: Зорица Арсић Мандарић; Раде Војводић; Вук Крњевић, Радослав Дуја Недић и Милош Петровић хитно заседа и да плагијатора Љутомира Рундића хитно искључи из Удружења књижевника Србије (УКС) како не би пала тешка љага на најстарије и најутицајнје српско књижевно удружење, а сигурно ће пасти уколико овај плагијатор даље остане члан Удружења књижевника Србије! Зато молим уредника Словословља Петра Милатовића Острошког да у име свих нас поднесе званичан захтев Удружењу књижевника Србије да УКС из својих редова искључи плагијатора Љутомира Рундића.

    Верица Антић

    ОдговориИзбриши
  25. У лажи су кратке ноге. И други сајтови почели да преносе истину о овом плагијату који је направио Љутомир Рундић. Ево линк једног сајта, малочас сам нашао.
    http://cirilizovano.blogspot.co.at/2014/10/blog-post_90.html
    Вељко Марковић

    ОдговориИзбриши
  26. Рундићу, зашто се не огласиш? Видим да те господин Анђелко Заблаћански директно прозвао, назвао те лоповом који је украо његову песму. Зашто се не огласиш и не демантујеш ако то није истина? Видим да си у почетку, у приватној преписци са уредником Милатовићем, који те раскринкао као плагијатора, био врло агилан, агресиван и максимално неваспитан, а кад су људи почели да те отворено прозивају због твоје дрске крађе једноставно си ућутао. Хало, освести се човече, Анђелко Заблаћански те овде јавно оптужио да си украо његову песму, а ти ћутиш. Вероватно не смеш да се огласиш јер си дефинитивно проваљен и јавно приказан као лопов. Није теби лако. И не био ја у твојој кожи лоповској!

    Веселин Брајић

    ОдговориИзбриши
  27. Заиста је индикативно што се плагијатор Рундић не огласи кад га је Анђелко Заблаћански овде два пута јавно прозвао и назвао га лоповом који је украо његову песму. Изгледа да не сме. То ми довољно говори! Лопов осатаје лопов!

    Синиша

    ОдговориИзбриши
  28. Rundić nije član UKS-a već KD KiM a oni su po statutu članovi UKS-a

    ОдговориИзбриши
  29. Рундића под хитно треба предложити да постане члан удружења плагијатора у којем ће се наћи раме уз раме са плагијаторима докторских дисертација Небојшом Стефановићем, Синишом Малим, Александром Шапићем и многим другим лоповима који су покрали туђу интелектуалну својину!
    Веселин Рајковић

    ОдговориИзбриши
  30. Ima Ljutomira Rundića na sve strane! FB je prepun takvih pjesnika i pjesnikinja koji pišu "iz duše", pa još kažu da imaju po hiljadu ili dvije hiljade pjesama. Kolike li su te duše, kad su tako produktivne?
    Prepravljaju tudje pjesme i onda glume književnike i broje lajkove!
    A biti član nekog udruženja, pa bilo to i UKS, je besmisao. Besmisleni su i ovi "na svakom koraku" - konkursi, besmisao je i naći se u nekom od Zbornika uz još 250 - 300 autora, od kojih su barem polovina lopovi.

    A taj jadni čovjek Ljutomir..... jadan li je, ali nije za žaliti! Opet će on ukrasti, bolest je to!

    M.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kako tako možete da govorite?Ja skoro svakog dana napišem po dve pesme!

      Избриши
    2. Uz dužno poštovanje, lično nemam lijepo mišljenje o hiperproduktivnosti. Vjerujem i da postoje izuzeci, možda ste i Vi jedan od tih izuzetaka, tj. koji piše mnogo, a dobro. Možda! Takvih je veoma, veoma, veoma malo! I meni se znalo desiti da za jedan dan napišem dvije pjesme, ali takvi dani su veoma rijetki, možda jednom godišnje! Obično pišem, u prosjeku, dvije pjesme mjesečno!
      Ali, obratite pažnju ponovo, ja sam u komentaru kritikovao one koji kradu tudje, kradu ideje, karakteristične riječi i izraze, prepravljaju tudje pjesme itd, i za kratko vrijeme, već imaju enormne količine pjesama... O takvima sam govorio!

      Pozdrav!
      M.

      Избриши
  31. Мени се чини да је овај плагијатор Љутомир Рундић зрео за психијатријско лечење.
    Коста

    ОдговориИзбриши
  32. У мојој околини скоро сви који прате интернет копирали су ово демаскирање плагијатора Љутомира Рундића, умножили и деле својим пријатељима и познаницима. Хвала Петру Милатовићу што се одважно ухватио у коштац са књижевним преварантима. Владимир С.

    ОдговориИзбриши
  33. nije uredu ako je Rundic uzeo delove tudje pesme,,cak i sa odobrenjem,,al me kao obicnog coveka koji cita dobru poeziju interesuje,,(moram da kažem beogradskim slengom) ko je bre ovaj Milatovic majke ti ,,da on drži predavanja ovde ,,alo bre pa nisi ti Prever da deliš packe po srbiji ,,kaže ,,NEMOJ DA PRETIŠ ZNAS S KIM IMAS POSLA,,hehehheh ma ko si ti majke ti ,,smesan si ko bioskop,,,eto bas tako da ti kazem,,ja,,,beograsko dete,,,,,
    sveta panic

    ОдговориИзбриши
  34. С правом је уредник Словословља Петар Милатовић указао на плагијат извесног Љутомира Рундића и зато сам му захвалан. Кад би сви књижевни критичари и књижевници имали макар део ове цивилне куражи и поштења, како нам је показао Милатовић, искоренио би се плагијаторски коров који се намножио свуда.

    Мирослав Јанковић

    ОдговориИзбриши
  35. ДЕМИСТИФИКАЦИЈА ЈОШ ЈЕДНЕ У НИЗУ ЛАЖИ ЉУТОМИРА РУНДИЋА

    Пре неколико часова, свеколика фејзбук јавност је од стране песникиње и пријатељице
    Љутомира Рундић била обвештена да је он доживео мождани удар и да се налази у критичном стању, апелујући (што је људски и човечно) да се помоле за његов опоравак.
    Наиме, поменута је добила телефонску поруку о томе, са броја 061 21 83 962, који јој је био непознат.

    Одмах су почели стизати коментари, у знак подршке, али, харем кога је Љутко окупио око себе, почео је полако сам и у незнању да открива његову ујдурму, што се најбоље види из коментара да су сви из његовог телефонског именика добили ту поруку.

    Како неко непознат може знати чији се бројеви налазе у Рундићевом телефону?
    Кукање уцвељених пријатеља а и лаковерних и добронамерних људи је прекинуто након више од ститину коментара у знак подршке и кукања, коментаром да је Љутко жив и здрав.

    Наступила је свеопшта радост, у којој су, опет оптуживали неког болесника који је то урадио, да то може учинити само поремећен ум, који жели да напакости и нанесе штету њиховом драгом и вољеном песнику. А тај поремећени ум је заправо сам Рундић, који је као и небројено пута до сада, имао невешта и провидна оправдања.

    Сад му се тобож испразнила батерија па је због тога био недоступан. А био је недоступан и на свим осталим бројевима, јер тако говоре коментари његових пријатеља. Ако лаже коза, не лаже рог.

    Све је ово био покушај да се скрене пажња са главног проблема, а то је крађа песама, по којима је одавно познат.

    Савршен злочин не постоји, а овај су већ коментарима решиле његове пријатељице, следећи пут више среће, а имао би овде психијатар пуно тога да каже, сигурно више него о онима које Рундић оптужује, када нема аргументара да се брани.

    На крају, најновија рекакција самог Рундића, којом хоће да своје прљаве радње пребаци на друге и забашури своје плагијате и крађе, дословно гласи:


    Ljutomir Ljutko Rundic

    LJUDI STA DA VAM KAŽEM OSIM JEDNO VELIKO OPROSTITE ZBOG SEKIRACIJE I SVIH NEPRIJATNOSTI KOJE STE IMALI ZBOG MENE.EVO SAD UĐOH U KUĆU.OVO I AKO JE OD NEPRIJATELJA MNOGO JE, ALI AKO BOG DA SUTRA ĆU ZNATI KO ME JE TO HTEO SAHRANITI PRE VREMENA ALI MOJE JADNE RODITELJE.

    Искрен да будем, забринут сам што плагијатор Љутомир Рундић и на овај начин исписјује самоме себи упут за лечење у неку установу затворенг типа.

    А.Р. Београд

    ОдговориИзбриши
  36. Овај Љутко је стварно тешки болесник. Измислити свој мождани удар, пустити буву о можданом удару преко касније недоступног телефонског броја,па се после прати као да му је то тобоже неко њему наместио као да је он неки фактор, а не обичан лопов који краде туђе песме, што је требало забашурити причом о можданом удару, недвосмилено упућује на закључак да је реч о лудаку и дрском сплеткарошу који ни од чега не преза. Још кад се има на уму да је Љутко буквално претио Милатовићу и његовој породици, користећи највулгарнији речник, у бесу што га је Милатовић чињеницама демаскирао, јасно је да реч не само о лопову него о психопати које је на све спреман. Онај ко је у стању да пусти лажну вест о свом можданом удару, тај се не боји Бога нити стиди пред народом, а такви су у стању све најгоре да ураде, а Љутко је то доказао својом крађом туђих песама и лажном информацијом о свом можданом удару!
    Поздрав свима,
    Радоје

    ОдговориИзбриши
  37. Већ раније сам поводом ове тематике написала један текст који је овај часопис објавио, и који су понеки прихватили као реално, чињенично стање, а то је да плагијатори живе међу нама, особе лаког морала, којима је главна занимација отварање, прелиставање већ објављених књига, крађа тема, и слично моделовање, "учење" рима на основу туђег талента. Није то постмодернизам и дијалог са традицијом а није ни индивидуални таленат. Да, живимо у 2014-тој години, и вероватно је о свему већ писано из разних углова, проткано кроз песничку призму са посебном емоцијом и бојом коју сваки писац (оригинални) посеуде. Дана, у нашој ојађеној савременој српској књижевности имамо непресушну бару плагијатора. Широј је спектар могућности и објашњења за ту појаву. Један, основни је тај што се мало чита и мало зна, а опет много се пише. Други је, а можда и пресуднији тај што чланове жирија обично чине непознате чичице и непознате женице коју сваку песму из овог или оног разлога прогласе најбољом. Дакле, жири није стручан ни компетентан да се бави оценом књижевног дела, а поред тога немамо ни критичаре који би се позабавили овом темом. Данас новац ствара чуда, а ова тема је непресушна и биће све док се овај проблем који је и питање основне културе не реши... Свако књижевно дело води дијалог са неким књижевним делом, а аутор би то требао приметити и нагласити. За шта служе наводници, сем за означавање дијалога. Питање правописа, дакле отворити неки правоспис и сазанти одговор.
    како се то ради а да не буде крађа навешћу примјер Милице Бакрач и њене песме ,,Момчилу Настасијевићу", Композиција иде овако: Стих Настасијевића под наводницима, стих Бакрач, стих Настасијевића и опет њен стих и тако до краја. А испод песме, у фусноти, јер за шта служи фуснота стоји: Стихови који се налазе под наводницима су из различитих песама Момчила Настасијевића.
    Да ли се дотични песник придржавао овога не бих знала рећи, али чим није послао фотографију песме, где би се то видело, он то није урадио. Данашња ера рачунара, лажних налога и профила доноси море ружних појава, тако и лажирања. О елементарној култури дотичног господина (не знам да ли да га зпвем господином а тешко ми је да кажем песник, а опет моје године траже поштовање старијих), показало се из веома насилне и агресивне преписке коју је водио са господином Петром. Америка коју нападамо овакве ствари кажњава, мада шта очекивати кад министри и државници плагирају докторате, али ово опет није оправдање. Србијо, песници, стидите се! Стидим се и ја због пута којим је кренуло српско песништво, а стиди се и један Дучић, и Ракић, и Настасијевић, и Миљковић! И запамтите, ово није постмодерна, ово је кривично дело за које треба одговарати. Да се ја питам, вероватно доживотном у неком затвору, па можда ту напише нешто оригинално.
    Марија Ненезић

    ОдговориИзбриши
  38. Овај Љутомир Љутко Рундић је заста психички одлепио. Перпсиујем његов најновији мангупски трик са његовом зида.

    Ljutomir Ljutko Rundic
    7 сати • Belgrade, Serbia • Измењено •
    ЈОШ ЈЕДНОМ СВИМА ВЕЛИКО ИЗВИЊЕЊЕ ЗБОГ СВЕГА ШТО ПРЕЖИВЕСТЕ СИНОЋ "ВОЉОМ" НЕКОГ БОЛЕСНОГ УМА. ДА БИХ ПОШТЕДЕО СВЕ ВАС
    ИСКРЕНЕ ПРИЈАТЕЉЕ, МОЈУ ПОРОДИЦУ И СЕБЕ, ОДЛУЧИО САМ ДО ОДЕМ СА ОВОГ ВИРТУЕЛНОГ ЗЛА..ЗАУВЕК.ХВАЛА СВИМА НА СВИМ ЛЕПИМ ТРЕНУЦИМА ДРУЖЕЊА.НЕКА ВАС БОГ ЧУВА.

    Сад ће да уследе „молбе“ у стилу: па немој, врати се, ти си наш идол и остале глупости које само болестан ум може да смисли, па ће он као фол да се предомисли и да се врати, па ће самом себи да апалудира.

    У психијатрији је познат поремећај доживљавања сопствене личности када болесник има осећај да је расцепљена, удвојена личност, коју болесник сваког тренутка доживљава као дуплу личност којој он сам безусловно верује, а ово се најчешће јавља код шизофрених болесника.

    Очигледно је да је Љутомир Љутко Рундић постао врло озбиљан случај за психијатра!

    А. Р. Београд

    ОдговориИзбриши
  39. Поштовани читаоци,
    Полемику закључујем.
    Срдачан поздрав свима.
    Уредник.

    ОдговориИзбриши