понедељак, 22. септембар 2014.

Милош Петронијевић: Ћошак од света

Јуришајући с јагњетином у умаку против самог себе, шеф Огранка је напрасно умро.  „Нека му је лака црна земља“, рекао је с осталима и бацио грумен земље на сандук покојника. На парастосу је стајао мало по страни, заједно са човеком из Службе и чланом Задруге, с којима се још у залету каријере интуитивно спријатељио, као да су знали да ће један другоме требати; испод ока су мотрили где се и како формирају групице и ко и с киме шурује и ради им о глави. Предвече су се окупили код поседника Економата, и били су ту и деловођа Наџора и службеница Коморе, и представник Безбедности и пуномоћник Надлештва, и административни и правни сарадници и секретарице. Позвали су и чланкописца.     
      Гледајући пишчев некролог у Листу, евоцирали су успомене на преминулог старешину и његове заслуге, и драги им лик поредили са подривачком делатношћу настојника Персонала и домунђавањима његових подмукло насмејаних кадрова.
      Солидарни у службеној будности и замишљени, у конструктивној расправи разматрали су правце друштвене превентиве и тражили начина да као слуге народа увећају свеопшти бољитак и докрајче злоупотребе којима, са далекосежним последицама, зачудо, подлегоше и неки елементи саме Управе.
      Ту се, као одговорни судеоник Номенклатуре, по функционалној дужности осетио позваним да истакне гранитну чврстину Структуре, са идејним руководиоцима кадрим да поспеше перспективни ентузијазам здравих чинилаца у бази и правовремено га ограде од перфидних зазјавала што науштрб Организације неукусним величањем својих ускогрудних достигнућа роваре противу светлих идеала јавнога добра.
      Негде пред доношење одлуке о кандидатури најприљежнијег, на Збор је бануо и курир Гарнитуре и заледио их информацијом о намерама неодговорног да, као говедо које не зна место, сву власт концентрише под једно Седиште. На вест о стратегији курвиног сина, униформним гневом узавреле су и ћате што безазлено решаваше укрштене речи.
      Жустри у консолидовању редова, по први пут и у души сви братски сложни, а чврсто наумљени да узурпатору поткрате крила и покажу му од којег се дрвета свирајка прави, соколили су га у његовом саветодавном осветљавању разбојниковог лика и изјашњавали да је крајње време да се једном засвагда раскринкају махинације контрапродуктивних снага и стане на пут беспоретку, а надгледник их је подсетио и на прошлогодишње саплитање када је за длаку остао жив и положај и слободу сачувао.
      У жељи да пошто-пото голим чињеницама објективно извести јавност, чланкописац је  испољио такву патриотску жудњу за правдом да је био спреман, пренебрежући све обзире и не марећи за личну сигурност, да пригодним алузијама, а ако треба и поименице, наведе читатељство да и само закључи ко им јавашлуком у рођеној земљи смутње прави те су, што се каже, тако посустали и заостали у развоју. И ко зна докле би новинарче пламтело разоткривајући празна обећања и бајке софиста, а све надахнуто присутношћу онога који уместо њих а зарад њих мисао своју употребљава, да га исти није очински посаветовао да и уметник треба да има меру, и да има оних са којима није здраво навођењем им имена још и спрдњу терати, те му скицира нацрт чланка учећи га да је коалиција душа политике.
     И када се најзад, да би разрешили оно за шта су се и окупили, за реч јавио тумач Прописа и, разумно гушећи властите наде, предложио га за новог Коловођу, јер спремнијег од њега нема који ће живом речју показати и доказати за чију добробит заједнички раде, већинском аплаузу свих удружења и канцеларија придружише се, након краћег загледања, и остала ресорна одељења, и закључком контролора да је ова једнодушност узор на који се и убудуће при оваквим изборима треба угледати завршише плодоносно окупљање.  
      Стигавши кући око поноћи, изашао је на терасу да се још којим гутљајем вина сабере и размотри шта му је чинити, и усред вароши замукле у ноћи осматрао је перспективе што их је доносило ново јутро, чврст на ногама а уверен да је све на своме месту и у реду и како треба да буде, и замишљен над интересима народа пресвукао се у нове гаће и пошао да отпочине, као човек који је обавио тежак и одговоран посао и којем ваља даље путовати.



Нема коментара:

Постави коментар