четвртак, 7. август 2014.

Јован Дучић о женама


Јован Дучић (1871. - 1943.)

- Има и код најзаљубљеније жене једно мјесто у души које хоће да се свети оном којег воли. Једна мрачна клица невјерства и злоће, коју ни самој себи не би умјела ни смјела да призна.
- Као што гусјенице имају боју листа на којем леже, или као што полип добије боју предмета за који се ухвати, и жена кад лаже даје себи изглед какав јој треба.
- Код жене је урођено да вара на мало и на велико, свјесно и несвјесно, намјерно и ненамјерно, а врло често и без икакве зле намјере, и чак сасвим често из најбоље намјере.
- Жене разњеже срца, изграде језик душевности, профине начине и дигну љубав и љепоту до религије и мудрости.
- Многе су младе жене поносне на своју врлину, али је врло мало остарјелих жена које се своје врлине сјећају са претјераним поносом.
- Нема несреће мушкарчеве коју жена није у стању или да сасвим неутрализира , или веома ублажи.
- Величина жене је у великим моментима, у ситним догађајима она је ситна.
- Непомућена срећа у љубави, то је не тражити од жене вјерност.
- Ријетко која жена хоће да освоји духом, још мање душом, а најмање добротом.
- Ријетко се која жена, и послије највеће поруге, одвоји од човјека док се претходно није најприје побринула да не остане сама.

- Више него мушкарац за себе, жена тврдо вјерује да без својих порока не би могла имати ни дана задовољства и да би је велики број врлина само осиромашио, као што алкохоличар вјерује да би умро без своје чаше, и коцкар без своје коцке.
- Жена често лако даје, али се лако не заљубљује.
- Жена ће опростити мушкарцу и најтеже пороке, али жена не прашта другој жени ни њене највеће врлине.
- Жена добро зна да је слаба само кад воли.
- Жена изгледа или као наша велика срећа или као биједа: зависи од огледала у којем смо је ухватили.
- Жена може да се занесе за богаташем или артистом, за војником или спортистом, за лијепим или умним, али се најзад дадне, често за цио живот, сасвим друкчијем човјеку него каквог је замишљала или жељела.
- Жена пада из разних узрока: из љубави, из досаде, из страсти физичке, из сујете, из слабости воље, из интереса материјалног, из романтике, из маније, из перверзије, из освете.
- Жена нема осећања одговорности као ни дијете: и она се брани сузама, а не разувјеравањем. Али и кад моли за опроштење, то не значи да признаје кривицу него избјегава грубе сцене.
- Жена се често брани од порока срчаније и поштеније него мушкарац, јер зна да је не контролише само једно лице, него цијело друштво, и породица, и све остало што су људи подигли против жене.
- Жена се не служи лажју да нападне, него да се одбрани.
- Жена у коју смо заљубљени престаје бити за нас обично људско биће, него или постане бијели анђео или црна сотона.
- Жена увијек мора да има неког кога ће мучити, било мужа било љубавника.
- Жена вас највише воли кад има да она прашта вама, а не ви њој.
- Жене имају сталну потребу да буду вољене, и кад оне саме не воле, и зато се често предају и људима који су им иначе физички немили.
- Лијепа је свака жена, осим оне која мисли да то није, и оне која мисли да јесте.
- Много пута жена не воли мушкарца чијој се љепоти највише диви, јер свака жена инстиктивно осјећа да је физичка љепота женско оружје, а она то своје оружје не воли да види у рукама мужа или љубавника.
- Жене не знају да поштују, него да воле. Стога оне не траже ни да ви њих поштујете, него да их волите.
- Жене не признају прошлост, а још је мање жале: оне грабе од сваког момента све што се може уграбити.
- Женска њежност, та чудна снага која, невидљива а свемоћна, живи у тим слабим створењима, избија из њих у најразличитијим облицима, и ствара и раствара животе и судбине око себе.
- Жену велики мушкарац занима само у почетку, јер то ласка њеној сујети међу другим женама, а и због тога што жена воли све што блиста.
- Жену треба узети за оно што јесте, и не покушавати да је изграђујемо боље него што је Бог направио: а ако се жена узме за онакву каква је одиста, онда може још доњети мушкарцу неизмјерно пуно радости.
- Да мушкарац одиста воли постојано само једну жену, потребна је машта која иде у привиђење и прелази у лудило.
- Мушкарац вјерује у љубав и кад није никад био вољен: и заноси се љубављу и онда када не воли жену.
- Нико о женама не мисли горе него баш мушкарац који већ неку жену безумно воли.
- Ја памет мушкарца рачунам по оном што каже, а памет жене по оном што не каже.
- Лаж даје жени осјећање супериорности над мушкарчевим умом и талентом, и нарочито, даје јој осјећање сигурности пред урођеним мушкарчевим бруталностима.
- Љубоморан мушкарац је морални идиот, а љубоморна жена је гора и опаснија од прељубнице.
- Мушкарац има дјетињство, младост и старост, а жена до краја остане дијете и, као дијете, све сматра играчком.
- Мушкарац је успио да измисли и припише жени све одлике карактера које она, у ствари, нема, чак које су више његове него женине. Тако, мушкарац мисли да је жена слаба и збуњена, а она је изванредно гипка, смјела, досљедна, и увијек зна шта хоће и колико може.
- Мушкарци су храбри пред смрћу, а жене пред животом: мушкарци пред другим мушкарцем, а жене пред цијелом судбином.
- Мушкарци увијек ураде што морају, а жене увек што хоће.
- Ништа не упропасти љубав колико мушкарчева претјерана доброта: да вас жена воли женски, морате са њом поступати мушки.
- Заљубљени се данас очајно воле, као што сутра могу да се очајну омрзну: а они се омрзну без стварног повода, као што су се завољели без стварног разлога.
- Жена већ с првим погледом једног мушкарца или мрзи или воли, али није никад према њему равнодушна.
- Жена искрено вјерује да је мушкарац воли само онда кад због ње пати и кад у њу стално сумња.
- Жена је највиши подстријек људског стварања: она стоји у зениту мушкарчеве мисли и акције, и њој се дугују све љепоте и величине људског генија.
- Жена је у стању да буде најравнодушнија према мушкарцу којег је некад безумно вољела, и чак да се сњим опходи без икакве везе с њеном прошлошћу.
- Жена никад не види једног мушкарца у цјелини, него увијек у детаљу: да лијепо пјева, или лијепо игра, или лијепо свира, или се лијепо облачи, или се лијепо понаша, или, најзад, да има успјеха у друштву, или успјеха код жена.
- Жена опрашта, али не заборавља; мушкарац заборави и када не опрости.
- Жене почињу бивати дубоко милосрдне тек кад су и саме дубоко несрећне; у срећи су бездушне и пустоглаве, сасвим обратно од мушкарца, који је добар само кад је срећан.
- Жени није довољно да добије највише од мушкарчеве среће, него да што више отме од његове слободе.
- Мужеви нису убијали своје жене ухваћене да се дају за новац, него увијек оне које су се давале из дубоке и искрене љубави.



Нема коментара:

Постави коментар