петак, 22. август 2014.

Стојан Ћирић: Хвала Богу кад се неко усудио да јавно проговори о књижевној мафији

      Захвалан сам господину Петру Милатовићу што је у разговору са Ненадом Плавшићем разгрнуо прашину ћутања о књижевној мафији која подмукло хара нашим просторима, чак и еколошки загађујући природну околину.

     Одмах после Другог светског рата имали смо идеолошку, тоталитарну књижевну мафију комунистичку чији су главни егзекутори били:  Милован Ђилас, Оскар Давичо, Михаило Лалић и други, а данас имамо неверничку књижевну мафију која метанише о вери коју предводи добро познати удбашки доушник и славни бабољубац  и њему слични бескарактерни бескичмењаковићи који се сада држе црквених мантија као пијан плота, а у души су искрени неверници, марксисти, титоисти, укратко речено, најгори олош!

    На доњем нивоу имамо најгоре могуће мешетаре који припремају неке опскурне алманахе и зборнике чији је једини квалитет у 80-грамском папиру , јер су пластифициране корице графички неукусно опремљене у највећем броју случајева,  а о књижевној вредности објављеног не треба трошити речи.
      Та кичерска презасићеност уништава и оно мало интересовања за лепу књижевност, јер народ се гнуша кад види ко и шта данас пише и објављује. У највећем броју случајева народ препознаје емотивне манипулаторе, плагијаторе, дрске лактароше и проблематичне особе из свог најближег окружења и сама та чињеница је својеврсна антиреклама за књигу и књижевност.
     Једног скрибомана, који је неукусно махао чланском картом Удружења књижевника Србије (УКС)   питао сам да ми нешто каже о „Процесу“ Фракца Кафке. Уместо одговарајућег одговора слушао сам његову тираду о тешком положају књижевника данас, мада он уопште није угрожен већ је као фабрички радник добро плаћен у иностранству. Оваквих примера има много. Нормалном човеку се заиста све смучи пред поплавом тих незналица, скрибомана који не читају књиге, него читају само своје плаћене папазјаније које нису ништа друго до најобичнија јавна первезија духа!



Нема коментара:

Постави коментар