петак, 04. јул 2014.

Валентина Ђорђевић: Креативно писање есеја о књижевном делу

     Пре само пар векова, у романтизму, преовладавало је уверење да књижевна критика, да би била "добра", мора да поседује извесне књижевно-уметничке квалитете. Иако је, срећом, ово схватање вредности "дела о делу" одавно напуштено, манир је преживео, па имамо фантастичне збирке баналних, сладуњавих текстова којима се и дан данас смеју студенти књижевности, који те бисере налазе на списковима обавезне литературе.
      Овде неће бити речи о таквом креативном писању.
      Желите да напишете заиста добар есеј / састав / семинарски рад из књижевности?
     Одавно имам у плану да напишем мали приручник који би био подједнако користан ђацима који пишу писмени састав из српског, студентима који пишу семинарски рад из књижевности, али и "обичним" љубитељима писане речи који траже начин да о књигама које воле пишу, на пример, на свом блогу. Наравно, од природе Вашег интересовања, компетенције, читалачког искуства, степена образовања (ако пишете рад за школу/факултет), и - на крају крајева - теме есеја, зависи колико ћете дубоко заћи у тумачење књиге о којој пишете. Методолошки приступи могу бити различити, али ћемо се у овом тексту задржати на ономе што је од заједничког значаја за све који желе или треба да напишу есеј у коме ће представити и интерпретирати једно књижевно дело.
Како не треба да изгледа есеј?
 Квалитетни есеји о књижевним делима често се веома разликују по форми и приступу, али зато већина осредњих (и лоших) састава следи један образац:
•Увод: биографија писца
•Разрада: препричавање 
•Разрада ИИ: набрајање (тема, ликова, својстава, идеја, стилских средстава)
•Закључак: опште место везано за епоху у којој је дело настало или сл.
 Ако је написан смислено и граматички коректно, састав који прати ову схему ће "проћи" код већине професора, али - можете ви и боље.
Како почети?
 Надам се да сте већ неколико пута прочитали дело о коме желите да пишете, као и сву доступну литературу... Нисте? Нема везе. Ако сте барем једном пажљиво прочитали књигу, можете да почнете (за оне који пишу семинарски рад: литературу ћете налазити и читати у следећој фази; што је најбоље, тада ћете тачно знати шта вам треба и како то да употребите).
 Пре него што уопште почнете са писањем, треба да одговорите на неколико питања - о вашој позицији и приступу, о предмету проучавања и о самом делу.
I  Полазишта
 Претпостављам да већ имате бар радну верзију наслова свог рада и почели сте о делу да размишљате у одређеном правцу. Морате, пре свега, да испитате тај правац: да ли је утемељен на некој општој идеји и доктрини? Којој? Какав став имате према некњижевним елементима дела (нпр. филозофским и религијским идејама, ако постоје)? Имате ли предрасуда?
 Ако се ослањате на прецизно дефинисан скуп идеја (пример који се намеће је феминистичка критика, као и други правци у проучавању књижевности који се заснивају на културној теорији) морате се чувати учитавања и пазити на то да ли је оно што хоћете да истакнете или критикујете заиста засновано на тексту (или метатексту).
 Или - немате дефинисано полазиште и хоћете, напросто, да пишете о књизи? Супер, само, то није тако једноставно. Имате полазиште, само можда нисте тога свесни.
 Сви смо ми индивидуе са сопственим погледом на свет (који пак може бити различите ширине, али нећемо сада о томе), имамо своја уверења и предрасуде, осетљиви смо на садржаје који нас се лично тичу... Нико од нас, када чита, не искључује своју личност. Напротив, при сваком читању долази до комуникације између дела и читаочевог света, при чему се интелектуално, емоционално и морално биће читаоца ангажују у највећој мери.
 Знате ли шта може да се догоди ако не размислите добро о овоме? Може вам пасти на памет да пишете о "асоцијалности као узроку трагичних судбина" у Камијевим делима (погледајте коментаре на мој текст о Странцу). Асоцијалности. Узроку. Трагичних судбина. Код Камија. Како вама ово звучи?
 Мени звучи као непримерена употреба
 1. социолошких појмова (асоцијалност) - који свакако сужавају перспективу, а у овом случају (тумачење Камијевог "Странца" и "Преображаја") читаоца, који - уместо да буде у супериорној позицији у односу на дело које му је практично на длану - чита из жабље перспективе, из позиције Мерсоовог адвоката,
 2. каузалности (узрок) - у свету књижевног дела не мора да постоји (и при читању се не сме наметати) узрочно-последнични след какав видимо у свакодневном животу,
 3. лаичко одређење термина "трагично" - који се, с резервом и уз тоне објашњења, може применити када се говори о "Странцу", али никако када се говори о "Преображају".
 Како гласи ваш наслов?
 (Прочитајте и Спољашњи приступи проучавању књижевности.)

II Предмет проучавања
 
 То може бити дело. И не мора. Може бити писац. Предмет проучавања може бити и читалац, односно публика. Може се проучавати однос између било које две, од три понуђене инстанце: однос писац-дело, дело-читалац, писац-читалац. Све је сасвим легитимно докле год сте свесни шта пручавате, чиме се бавите - самим делом, неким његовим аспектом или пак утицајем делова пишчеве биографије на књижевно дело.
III Књижевно дело
      Време је да се запитате о суштини. Не шта је писац хтео да каже, него шта само дело говори. Шта је оно есенцијално, што је наговештено на свакој страници, а у потпуности се сагледава када имамо у виду целину, након што смо склопили корице?
      Одговорите на ово питање на три начина: у једној реченици, у облику кратког објашњења (десетак реченица) и у облику есеја (који ће касније, можда, постати централни део вашег текста - или цео састав).
     На који начин је речено то што сте одредили као суштинско? Којим стилским средствима су одређене фине нијансе значења? Иронијом, алузијама, гротеском? Карактеризацијом и интеракцијом ликова који су носиоци идеја?
      Ово су неке од најважнијих ствари на које би требало да обратите пажњу. Даље све зависи од вас. Ако имате питања, ту сам.Нема коментара:

Постави коментар