среда, 23. март 2016.

У Бечу 2. априла 2016. године обележавање Међународног дана дечје књижевности


   У Бечу ће се, у суботу  2.априла 2016. године, са почетком у 19 часова, у сали ресторана „Београд“ (SCHIKANEDEREGASSE 7)  одржати књижевно вече које организује Српски културно-информативни центар у част Међународног дана дечје књижевности! Тада ће песници рецитовати поезију за децу, како своју тако и познатих светских песника за децу.
  Међународни дан дечје књижевности у  свету се бележава од 1967. године 2. априла. На тај дан је 1805. рођен Ханс Кристијан Андерсен, дански књижевник и прослављени писац за децу.
   Међународни дан дечје књижевности се прославља са циљем да се промовише дечја књижевност и читање, као и да се скрене пажња јавности на потребе најмлађих читалаца. Сваке године одређује се држава – домаћин која ће организовати манифестацију. Њој је на тај начин пружена прилика да промовише своје ауторе у свету и на својствен начин пошаље поруку деци широм света о важности развијања љубави према књизи.

    Активности које се најчешће предузимају приликом обележавања Светског дана дечје књиге су такмичења писаца, проглашења награђених аутора дечје књижевности и илустратора, као и дружења у школама и библиотекама са писцима дечје књижевности.
    Место које дечја књижевност заузима у свету разликује се од оног које заузима на културној мапи српске и регионалне књижевности. Шведска влада, на пример, додељује међународну награду „Астрид Линдгрен“ дечјим писцима и илустраторима, уз новчани износ од 500.000 евра. Такође, дечја књижевност у Шведској не познаје табу теме, за разлику од многих других држава у којима само ретки аутори покушавају да помере границе.
  Књижевна манифестација у Бечу 2. априла 2016. године поводом обележавања Међународног дана књижевностиу за децу представља наставак плодне активности Српског културно-информативног центра у Бечу.

 2 коментара:

  1. Одлична тема, песничке вечери, свиђа ми се поздравлјам.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман31. март 2016. 00:18

    Одушевила сам се на књижевној вечери коју сте пре две недеље приредили у част Светског дана поезије, а сигурна сам да моје мишљење дели преко 100 присутних у сали те вечери. Долазим обавезно у суботу увече на књићевно вече заједно са својим познаницима. Поздрав.
    Милица

    ОдговориИзбриши