четвртак, 5. новембар 2015.

ЈАНКУ ВУЈИНОВИЋУ НАГРАДА „ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ“

Јанко Вујиновић
    У настојању да међу српским романописцима пробуди што веће интересовање за историјске теме и мотиве, Удружење књижевника Србије установило је, поводом обележавања стодесете годишњице од смрти једног од најзначајнијих српских писаца Јанка Веселиновића, награду за историјски роман године, која носи Јанково име. Додељиваће је у сарадњи са Скупштином општине Богатић, Културно-образовним центром Богатића и Месном заједницом Јанковог родног села Глоговца.
    Први добитник је истакнути приповедач и романописац Јанко Вујиновић,за роман Књига о храсту, објављен у издању „Филипа Вишњића“.  Награду му је једногласно доделио жири у коме су радили историограф, мр Радован Калабић, књижевник Љубомир Ћорилић и музиколог, мр Иван Радовановић. Уручена је 1. новембра, на почетку манифестације „Дани Јанка Веселиновића“, која је почела  великом народном свечаношћу у порти Цркве у Глоговцу.
   - Благо Мачви што има Јанка и благо Јанку што има Мачване. Он је био велики човек, син велике Србије, син Православља - рекао је, говорећи о Јанку Веселиновићу, Његово преосвештенство, владика Лаврентије.
    - Морамо да се сећамо наших претходникаи да са поносом укажемо на њихов значај за српску књижевност и културу. „Дани Јанка Веселиновића“настављају се четвртог новембра у Београду, у Удружењу књижевника Србије, које обележава 110. годишњицу рада. Један од оснивача био је и Јанко Веселиновић – нагласио је председник Удружења Радомир Андрић и додао да ће тог дана, у просторијама Удружења књижевника, бити откривен бараљеф Јанковог лика, као трајни спомен на великог писца.
    О значају књижевног дела Јанка Веселиновића говорили су и истакнути чланови Удружења књижевника, критичар и потпредседник, мр Душан Стојковић и проф. др Гордана Влаховић.


    - Роман Књига о храсту Јанка Вујиновића је одмах по објављивању привукао велику пажњу и читалаца и књижевне критике. То је јединствен сажетак страдалне судбине српског народа у Првом светском рату, на Преображење Господње 1914, написан препознатљивим вујиновићевским моделом приповедања.Све је у овој прози, некако, тролисно и столисно, разлистало и разгранато: у земљи, над земљом, на небесима, као историјско и магијско штиво - рекао је, образлажући одлуку жирија, књижевник Љубомир Ћорилић.
Награду, која се састоји од посребреног лика Јанка Веселиновића, плакете, уметничке слике и новчаног износа, уручио је Јанку Вујиновићу председник општине Богатић  Ненад Бесеровац.
   Уметнички програм извели су  песник Иван Лолић, Мачвански  хор, глумци Позоришта „Јанко Веселиновић“, Фолкорни ансамбл „Ђидо“, солисти Предраг Преша Дрезгић, Петар Илић и мушка певачка група „Дубљански звуци“.
     Договором о сарадњи челних људи општине Богатић и Удружења књижевника Србије Дани Јанка Веселиновића ће се одржавати сваке године.


УКС

 
    Јанко Вујиновић је рођен 7. априла 1945. у селу Брадићу, у Србији. Средњу школу завршио у Лозници. Од 1965. до 1968. студирао у Сарајеву српски језик и књижевност. Током студија објављује прве књижевне текстове. Студије језика и књижевности наставио у Београду. Дипломирао на Филолошком факултету београдског Универзитета.
    Две године је био професор српског језика и књижевности.
    Од 1971. године живи у Београду од новинарског и књижевног рада. Поред бројних новинарских текстова, репортажа, записа, коментара, приказа књига објављених по листовима и часописима, емитованих на радио и телевизијским станицама, Драмски програм Радио Београда је извео неколико Вујиновићевих радио драма. Текст Пошла старица на вукове је награђен, проглашен радио драмом године, преведен и размењен са драмским програмима европских радио станица. Драмски текст Вук или повест о народном живљењу премијерно је изведен 1981. на Вуковом сабору у Тршићу.
    Јанко Вујиновић је члан Удружења књижевника Србије, Међународног ПЕН-клуба и
International Federation of Journalist.
     Од 1976. до 1994. радио је као оперативни уредник најпознатијег српског књижевног листа "Књижевне новине" и као уредник у истоименој издавачкој кући.
     Током пролећног семестра 1992. био је гост-предавач на Универзитету "Јожеф Атила" у Сегедину, у Мађарској. За студенте и предаваче Славистичке катедре овог универзитета одржао је предавања и консултације о књижевним делима три најзначајнија и у последњој деценији најпревођенији спски писаца: о Милошу Црњанском, о Данилу Кишу и о Милораду Павићу.
    Вујиновићеве песме и приче су превођене на мађарски, турски, руски, румунски, кинески и на немачки језик. Као писац био је гост на међународним сусретима, предавањима и књижевним вечерима у Кини, Румунији, Пољској, Мађарској, Аустрији и у Немачкој. Добитник је награда за песме и приче. Роман Вучји накот уврштен је у десет најбољих романа објављених у 1986. години.-
    Од 1994. године Вујиновић живи као професионални књижевник у Београду и у Нојсу код Дизелдорфа, у Немачкој.



3 коментара:

  1. Odlican pisac.Zasluzio nagradu i vise od toga.Cestitke Janku Vujinovicu!

    ОдговориИзбриши
  2. Zašto vam na ovom sajtu svira muzika bez pitanja pa moramo svaki put da utišamo zvučnike?

    ОдговориИзбриши
  3. У току је израда новог сајта без музике.

    ОдговориИзбриши