недеља, 1. новембар 2015.

Милка Кајганић: Успело песничко вече у Штутгарту

 

У Штутгарту је, у суботу, 31. oкгтобра 2015. gодине, Литерално удружење  „Здравко Ђекић“ приредило песничко вече. Поред учесника из Немачке гостовало је и девет писаца Удружења српских писаца Швајцарске.
   Песничко вече је отворила Милена Пељарић најавивши Немца Карла Хјца Леополда који је на труби свирао мелодију Тамо далеко,  а уз звуке трубе сви присутни су певали ову култну српску песму. Потом је Радован Лепановић,  председник Литеарног удружења „Здравко Ђекић“  поздравио чланове Удружења „Седмица“ из Франкфурта, после чега су се смењивали песници, а њих је музички пратио  један од домаћина Данило Малетин.
    Низ похвалних реченица о овој,  и сличним манифестацијама, изрекао је Ђуро Павловић, председник Удружења техничара и инжињера, а Мики Миленковић из Офенбаха свирао је касније на усној хармониоци, док је  др Верислав Ђукић свирао је коло на фрули.
     Песник Сава Илић из Сант Галена одушевио је све присутне зналачким рецитовањем, а Петар Миладиновић, познати певач хора  „Мерцедес Бенц“, рецитовао је стихове Радована Лепановића.
    Посебан утисак на све присутне  оставила је порука песника Здравка Лазаревића да као „небески свици писци сачувају и себе и своје име“.
    Да закључим, оваква песничка дружења у овом целу Европе незамислива су без најстаријег песника, агилне Милице Јовановић Берлот која је навршила осамдесету годину живота и која је, као познати педагог деценијама усађивала деци љубав према српском писму и језику.



Нема коментара:

Постави коментар