четвртак, 9. април 2015.

Петар Милатовић: Писмености, прими моје саучешће!

Славица Пејовић (1948)
    Својевремено сам се одазвао на конкурс који је расписала Славица Пејовић и послао своју песму Сунцокрили небосклони. Кад сам примио зборник „Дунавски драгуљи“ запрепастио сам се јер сам видео безочно прекрајање наслова песме. Уместо да објави, како је у оригиналу (Сунцокрили небосклони), Славица Пејовић, као "лектор", себи је дрско дала слободу да прекраја наслов у „Сунцокрили небо склони“. Кад сам јој указао на ову њену недопустиву интервенцију захтевала је од мене  оригинал и саветовао сам јој да сама погледа архиву њене поште и да се увери у то да није реч о наслову из три него из две речи, а то је, да подсетим, и наслов моје збирке поезије. Увидевши грешку није нашла за сходно да се извини.
  Данас, кад сам је добронамерно скренуо пажњу  на непотребну употребу кроатизама у српском језику, а поводом њене  употребе кроатизма у српском језику "Ускрс" уместо лепе српске речи Васкрс,  замоливши је  да као писац чува чистоту српског језика и да поштује члан 10 Устава Србије који дословно гласи " У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо", весела Славица Пејовић се наљутила, али не на своје незнање него на мене који сам јој указао  на незнање. Давно је казао премудри српски народ "Ништа лакше него плитку бару замутити и велику будалу наљутити!"
    На крају да пoдсетим,  Славица Пејовић недавно је постала члан Удружења књижевника Србије (УКС) са 67 година живота. Писмености, прими мoје саучешће! Стидим се уместо оних "књижевника" који се не стиде свога незнања и који се поносе својим антисрпством!


 



6 коментара:

  1. • Imamo toliko mnogo nepismenih, pa svako ko zna da piše smatra se(be) piscem.
    • Srbija ima pisaca kao pleve, jer većina njih mlati praznu slamu.
    • Autor je doživeo ono o čemu nije ni sanjao. Da za svoja dela bude nagr(a)đen.
    • Veliko je interesovanje za književne nagrade. Cena je visoka, a mogućnosti mnogih pisaca su male.
    • O Sajmu knjiga nema udarnih vesti. Zato se udaranje po džepu ne skida sa stranica dnevnih listova.
    • Pismenost smo sveli na najnižu tačku, a nepismene podigli na najviši nivo.
    * Školski program od vrtića do fakulteta je katastrofalan, čime je nečiji plan ispunjen.

    Danica Mašić

    ОдговориИзбриши
  2. Свака вам част Милатовићу. Све те набеђене књижевнике треба јавно извргнути руглу. Разне барабе се увукле у некад часну књижевничку организацију. Лично знам да је та Славица Пејовић стари комунистички кадар, полуписмена и шлепа се уз некадашње јуловске активисте. До када ће неписмени комунисти да нам сипају прашину у очи?

    Весна

    ОдговориИзбриши
  3. Боже, па зар је она члан Удружења књижевника Србије? Просто невероватно.
    Зоран Николић

    ОдговориИзбриши
  4. проклетство стварања Југославије и данас Србе прати.Остали су корист имали. Осећа се и у књижевности. Стручњаци имају моралну а богами и правну обавезу да на сваки начин укажу на пропусте усмере на наш лепи језик.........Љ.Марић

    ОдговориИзбриши
  5. Боже, каквих ли све будала има?
    Игор Јанковић

    ОдговориИзбриши
  6. УКС је, нажалост, постао скуп разноразних ликова који су пречим путем стигли до њега. Данас је лакше постати члан УКС-а него написати песму. Свака вам част Петре, треба кренути у борбу за очување нашег писма и језика, али и у чување књижевности од "књижевника".

    ОдговориИзбриши