среда, 22. април 2015.

Петар Милатовић: Преписка Новице Ђурића, новоизабраног председника Удружења књижевника Црне Горе, са мном

 Поштовани читаоци, презентујем Вам преписку коју је започео Новица Ђурић, новоизабрани предсeдник Удружења књижевника Црне Горе, преписку која довољно илустративно говори о интегритету личности некога ко је на челу Удружења књижевника Црне Горе.
 
НОВИЦА ЂУРИЋ:
    Поштовани господине Милатовић,
    Захваљујем се на речима бриге, јер знам да Вам није била намера да овим писмом извршите јавни утицај и притисак на рад жирија.
Када су у питању људи о којима говорите и ја сам уверен да су требали бити награђени. Но ја тада нисам био председник жирија па је Ваше писмо закаснило од 10 до 20 година.
    Сад сам у прилици да равноправно, са осталим члановима жирија разговарамо, одлучим(о) о награди. Не секирајте се, биће додељена најбољој књизи па макар њен аутор био неко од оних које Ви помињете.
     Можда треба да Вам напоменем да награда "Марко Миљанов" није признање за животно дело па да писца "затиче у животу", већ награда за најбољу књигу.
     Не спорим да су многе књиге остале без награде, али то је питање за протеклих 20 председника жирија.
     Не желећи да Вас замарам нити да с Вама полемишем ових пар реченица проследићу на адтресе на које и ви посласте Ваше.
С вјером у истину,                                                                      
Председник УК ЦГ
Подгорица, 19.04,2015,                                    
Новица Ђурић

ПЕТАР МИЛАТОВИЋ:
    Поштовани господине Ђурићу,
    Вероватно сте случајно погрешно написали „Поштовани господине Милатовић“ уместо, како основачко граматичко правило налаже „Поштовани господине Милатовићу“.
Срдачан поздрав од Петра
 
НОВИЦА ЋУРИЋ:
    Поштовани господине Милатовићу,
    Срдачан поздрав од Новице и  Петра.
Без грешке.
 
ПЕТАР МИЛАТОВИЋ:
   Поштовани господине Ђурићу,
    Радује ме што сте сада правилно употребили вокатив у обраћању уместо номинатива, као у Вашем претходном приватном писму, због чега сам Вас, да подсетим, ипак подучио, а радује ме зато да не би зли језици почели да говоре како је на челу Удружења књижевника Црне Горе полуписмени средњошколац.
   С обзиром да сам у емиграцији већ 32 године, могуће је да нисам информисан о свему као ви који сте протагонисти свега за последње 32 године, па тако и у случају додељене две награде, Међутим, и поред тога, ипак, сматрам да мој пример треба да следи и наш цењени колега Драган Лакићевић у корист нашег знатно старијег и заслужнијег колеге Косте Радовића, нарочито ако се има у виду све до сада изнето, мада сам ту јавну тајну одбацивао, али и ту сам се, изгледа, преварио.
    Признајем, није се тешко преварити тамо где је све превара у држави, антинародној страви!
Свако добро од Господа Бога и мирну савест, искрено Вам желим,
Петар Милатовић, Беч


НОВИЦА ЂУРИЋ:
   Господине Милатовићу,
   ја се сјећам Вас из Тузи. Још Вас тамо траже.
Одаке Ви у Бечу?
 Кога то занима?! Ни Ваша писма!
Толико о Вама. О награди, када Ви будете одлучивали.
Завршавам сваку даљу комуникацију, јер људи који вређају заслужују само презир.
Збогом.
Свако добро
Бога нека суди и Вама и мени.
Добронамјерно.
Новица Ђурић

ПЕТАР МИЛАТОВИЋ:
   Господине Ђурићу,
    Мени је било испод части да икад посетим Ваше Тузи, за разлику од мог завичајног Острога, кога сте се Ви плашили као ђаво од Крста у време нашег познанства у Подгорици 1974. године.
   Кад је о презиру реч, заиста треба презирати полуписменог удбашког доушника, а о томе ће бити речи у документарној књизи „СРПСТВО У ДУЋАНУ“!
   Својим поступцима Ви сте, практично, написали молбу да обелоданим све из Ваше мрачне прошлости, али о детаљима нећу сада.
   Не позивајте се на Бога, Богом Вас кумим, јер Ваш Бог лежи на Дедињу.
 Боље се позовите на ујака Мијата Шуковића, једног од уставотвораца антисрпског Устава 1974. године, затим Вашег кума Светозара Маровића, да не спомињем остале.
Sine ira et studio!
Петар Милатовић, Беч
 

Ко је Новица Ђурић?


     Да би читаоци стекли потпуну слику презентујем део "светле" биографије Новице Ђурића.

    Новица Ђурић, рођен у селу Дријенак код Колашина 1956. године, са завршеном средњом школом, 
  некадашњи главни и одговорни уредник Омладинског Покрета листа социјалистичке омладине у Титограду (Подгорицу су комунисти 1945. године прекрстили у Титоград!),  био је веома перспективан кадар кадровске комисије Централног комитета Савеза комуниста Црне Горе. Многи су га видели као могућег наследника свог ујака и познатог црногорског усташе - Мијата Шуковића, али проблем је био тај што има само средњу школу.
     Његове везе са влашћу никада нису прекинуте а његово блиско пријатељство и кумство са Светозаром Маровићем (црногорски Стане Доланц) продубило је његов рад на утемељењу сепаратистичког режима.
     Да је "мали перспективан" најбоље је осетио београдски новинар Милован Бркић кога су умало ликвидирали сарадници црногорског ДБ-а у ходнику Омладинског покрета, по налогу ондашње, комунистичке власти. Уосталом и сам Бркић је касније почео да сарађује са ВБС, многи тврде, како би заштитио сопствени живот.
    Бркић се у старту преварио и поверовао Ђурићу, али га је то умало коштало живота. Живот му је спасила једна жена која је, угледавши језив призор како три  бандита масакрирају полумртвог човека, почела да запомаже!

     Главни организатор овог покушаја убиства био је Владимир Владо Кековић, бивши шеф ДБ-а. Он је касније у неколико прилика саопштио да је логистичку подршку за овај моструозни напад био нико други до сестрић Мијата Шуковића - Новица Ђурић. А Бркић је био у Титограду како би прикупљао компромитујуће податке о комунистичком, политичком руководству!
    Временом институције савезне државе су губиле премоћ у односу на сепаратисте тако да су смењивани кадрови које је постављала Војска и њене безбедносне службе, а постављано они који су исконтролисани од црногорског ДБ-а.
   На том таласу је за дописника листа Политика из Црне Горе дошао и Новица Ђурић.
    Новица Ђурић је изузетно близак са Момчилом Момом Вуксановићем и тако је запосео на још једно уредничко место , као уредник електронског портала "Српске новине" иако до краја, један другом не верују.
         Ђурићев ангажман се не завршава на томе. Постаје уредник Издавачке куће Српског националног вијећа и ту, осим што обезбеђује срамно високе хонораре, обезбеђује бесплатно штампање и рекламу својих књига без икаквог уметничког дара.

    Не бих више о страшним и срамним детаљима!

Петар Милатовић



15 коментара:

  1. И овакав примитивац председник Удружења књижевника Црне Горе? Па то је најпрљавије дно. Молим Вас, веселник Новица Ђурића уопште не познаје ни правопис ни граматику српског језика.Страшно. Нисам знао да је Новици Ђурићу ујак Титов послушник Мијат Шуковић. Шокирах се сада кад прочитах да је овај медиокритет неписмени кум са Светозаром Маровићем.
    Милатовићу, хвала Вам што, без длаке на језику, све беспрекорно откривате. С нестрпљењем очекујем Вашу књигу "Српство у дућану" коју сте најавили овде.
    Милован Раичевић

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. КАРАМОНТЕ

      Припази се брате изјелице
      Црногорског рода издајице
      Јер он није Црногорац дични
      Њега воде интереси лични.

      Кад му треба он све може бити
      Интересе своје да заштити
      Њега можеш карамонте звати
      Јер за новац он ће све продати.

      Кара му је од Турске остало
      Монте му се од Латина дало.
      С крај Азије па до Америке
      Њему нема слике ни прилике.

      Тај ће продат и образ и вјеру
      за џак брашна ил добру вечеру,
      И Црну би Гору он издао
      Своје претке он је обрукао.

      Превара је основно му својство
      А под ноге бацио је чојство,
      Немој њега Црногорцем звати
      Карамонте то је мораш знати.

      Д. ЦИЦМИЛ БУ2

      опис оних попут Н Ђурића

      Избриши
  2. Милатовићу, такао си у осиње гнијездо, како их сами често именујете, у "комунистичке националисте", разне удбаше, а сви су они повезани као цријева.
    Новицу Ђурића знамо у Подгорици као најљигавијег полтрона свакој власти и тешку шпијунчину! Све што износите о њему жива је истина, мада ви нијесте изнијели све, јер има много црвених комунистичких репова иза Новице Ђурића.
    Потомство ће вам бити захвално, али се чувајт, да не настрадате у некој саобраћајној несрећи, подли су, јер од таквих човјек може да очекује све најгоре, нарочито ви који их деценијама бескомпромисно раскринкавате.
    Лабуд Драговић, Подгорица

    ОдговориИзбриши
  3. Непотписане реакције не објављујемо.
    Видак Стојовић, секретар СКИЦ-а и администратор сајта Словословље

    ОдговориИзбриши
  4. Ако пажљивије погледамо видјећемо да ова преписка одсликава јадног Новицу Ђурића као надобудног, неписменог, малициозног, примитивног и осионог реликта комунистичке прошлости. Већ у првом писму ова незналица открива своју диктаторску склоност коју је наслиједио од комуниста. Реченица „Сад сам у прилици да равноправно, са осталим члановима жирија разговарамо, одлучим(о) о награди.“ довољно у само једној ријечи - одлучим(о) – експонира ноторну диктаторску будалу која свој деспотизам не умије чак ни да сакрије, већ га истура у први план.
    Граматичке и правописне грешке, које Новица Ђурић јавно показује у својим писмима, не би направио ни основац. И таква аветиња засјео, преко полицисјко-политичких веза, на чело Удружења новинара Црне Горе и Удружења књижевника Црне Горе. Нека га изаберу и за предсједника доушника, предсједника наћуљених ушију, то би му било најприкладније.
    Не треба нам већа спрдња у Црној Гори.
    Ђурићева примитивна малициозност
    "Господине Милатовићу,
    ја се сјећам Вас из Тузи."
    (Тузи су мјесто поред Подгорице у којем живе Шиптари)
    довољно говори о ниском Ђурићевом карактеру, нарочито ако се зна да управо Новица Ђурић често борави у Тузима, а прочитасмо да Милатовић тамо никад није био. Инсинуације су позната удбашка тактика, чему је Новица Ђурић вичан. Треба ли подсјећати да управао Новица Ђурић службено сарађује са Шиптарима у Тузима? Ми их зовемо Малисори!
    На крају, баш сам се слатко насмијао кад му је господин Милатовић лијепо одговорио
    "Не позивајте се на Бога, Богом Вас кумим, јер Ваш Бог лежи на Дедињу." Ништа тачније од овога није. Милатовићу, свака вам част!
    Мићко Павићевић, Подгорица

    ОдговориИзбриши
  5. Жалосни Ђурићу, испао си тешка волина.
    Жалим те.
    Милан

    ОдговориИзбриши
  6. Поздрав Петре,

    Прочитах ову преписку коју сте ми послали и одмах да Вам кажем да гријешите ако сте овим гестом мислили да ћете да постидите кадар који је подњивио Савез комуниста и његове службе. Случајеви попут овог са којим сте покушали да комуницирате немају таленат да се стиде. Изњедрио их је систем у ком су опстајали и потврђивали свој статус сплеткама, лажима, шпијунирањем...Међутим, овакви нису свјесни да је вријеме у ком су радили људима свашта иза леђа, била заправо њихова сопствена замка за ово и вријеме које долази. Мудри и храбри књижевници, које су овакви покушавали на све начине да ломе, су тада почели да пишу свједочанства у виду личних дневника које су касније допунили подацима из личних полицијских досијеа са којих су им скидане све шифре, каква освета и каква казна свим суклепинама које су биле убијеђене да ће им минули рад појести заборав.
    Треба ОВО ЉУДСКО НИШТА питати - Када, преко кога и код кога је први пут покушао да намјести награду ,,Марко Миљанов"? Како је дошао до те награде у другом покушају?
    Петре, више немојте чашћавати препискама ОВО и сличне њему, јер за олош није дијалог!

    Владимир Вуковић, Подгорица

    ОдговориИзбриши
  7. и кад си добронамеран и племенит неће те разумети, јер су научили ти мени, ја теби. То су њихова схватања и сазнања. шта ће им школе, племенитост не познају. Али да вређају, е ту су махери, друго нису наућили ни спознали. Па још “’силни “к каже: “О награди, када Ви будете одлучивали“. Е па сад видимо ко и како дели награде.

    ОдговориИзбриши
  8. Добио је што је заслужио шишњар Новица Ђурић, шпијунчина, профитер, неморалан тип, онај који се одлично снашао у овом мутном времену као крмача у глибу. Не зна он за обрaз јер образа нема.
    Весо Јовановић
    Подгорица

    ОдговориИзбриши
  9. И слијепци видe да је Новица Ђурић најобичнији комунистички црвени реп који се још увијек вуче. Ми га у Подгорици знамо као највећег љигавца, подлог сплеткароша и безочну аветињу која је умислила да је неко и нешто, а обична је шушумига неваспитана. Сам нам је доказао да је неписмена фукара. Начин на који се Ђурић обраћа Милатовићу и како му одговара на разложне аргументе, показује нам одсуство интелектуализма, поштења и господства, већ нам умјесто свега тога биједни Ђурић нуди примитивизам, неписменост, нељудскост и најгори циганлук у његовој души.
    Иво Андрић је лијепо написао „Дођу тако понекад времена, када памет заћути, будала проговори, а фукара се обогати.“
    Видјели смо како је кад будала Новица Ђурић проговори, видјели смо како се обогатила фукара на власти у Црној Гори којој срамотно служи полтрон Новица Ђурић.
    Момир Ковачевић, Подгорица (Толоши)

    ОдговориИзбриши
  10. Миша Матић23. април 2015. 08:58

    Ни црње ни горе у Црној Гори.....Да парафразирам Марка Миљанова: Пошто овај не примењује чојство према другима, треба применити јунаштво према њему, као што чини Петар Милатовић Острошки!

    ОдговориИзбриши
  11. Часни и непоткупљиви Марко Миљанов се преврће у гробу!

    ОдговориИзбриши
  12. Миша Матић23. април 2015. 10:35

    Овде се може наћи више скарадности. Злоупотреба имена Његоша, Марка Миљанова.... дела нису способни да злоупотребе. Ипак су то људи који само мисле да су писмени, али још нису описмењени. У поседу сам "Букавара за неписмене партизане" из 1944., па могу да им ископирам један примерак. За почетак слова С и Т: "Сејо састали смо се са совјетима; Тито, тата, Тома"! Е тако су они писмени. Па тако и међусобно деле награде, наденувши им имена славних предака. И даље са тим именима поступају као Блажо Јовановић са Његошевом столицом, којој је скратио ноге, јер својим ногама није могао да дохвати земљу седећи на њој. Његош је свакако геније, Марко Миљанов, иако описмењен тек у шестој деценији живота, досегнуо је до самог врха књижевности. Следио је таленат и једноставна решења, држао се части, образа, чојства и јунаштва, а презрео шпијуне, доушнике, оцеубице...а дочекао је да се његовим именом ките управо они који заслужују његов презир. Неки су се слизали, неки улизали, неки потплатили, неки шпијунирали, то их све кандидује за награду "Марко Миљанов". Фарисеји и књижевници негдашње Српске Спарте сада чекају награду удбашког првосвештеника.

    ОдговориИзбриши
  13. Земљо отвори се! Грохотом се смејем над неписменошћу Новице Ђурића који не зна шта је вокатив. Потрошио јадник шест деценија живота и није научио граматику коју сваки основац мора да зна.
    Милош

    ОдговориИзбриши
  14. Блажен је онај који чезне за Рајем, јер и Рај чезне за њим; с радошћу му отвара своја врата, прима га у свој загрљај; радује га песмама у свом наручју; широко му отвара своја недра и смешта га у њих. Али се уклања и бежи од онога ко се и сам уклања од Раја; јер су рајска врата - врата искушавања, иако воле људе.Смрад се далеко осећа од нељуди и смећа!Радош.

    ОдговориИзбриши