среда, 24. децембар 2014.

У Букурешту отворена изложба посвећена Иву Андрићу

  Изложба "Иво Андић - писац и/или дипломата" Музеја града Београда отворена је у Букурешту, у Музеју румунске књижевности, након што је представљена и у многим другим европским престоницама.
  Идеја организовања изложбе о Андрићу писцу и дипломати у градовима у којима је писац имао дипломатску службу потекла је од Татјане Корићанац из Музеја града Београда.
   Изложба је већ реализована у европским престоницама у којима је Андрић био у дипломатској служби Краљевине Југославије, али и у другим градовима.
   Изложба је прво представљање имала у Ватикану, где је Андрић почео своју дипломатску каријеру, која је трајала до Другог светског рата.
   На дипломатској служби у Букурешту био је од 1921. до 1922, у периоду када је у румунску престоницу дошао краљ Александар Карађорђевић поводом веридбе са румунском принцезом Мариоаром (Мињон) Хоенцолерн.

 Татјана Корићанац је рекла да је срећан случај што се изложба у румунској престоници отвара баш на Светски дан књиге.
      Навела је да је Андрић писао о Букурешту да је "бучан, весео и шарени град".
Амбасадор Србије у Румунији Зоран Поповић је говорио о дипломатском раду Андрића у Букурешту и подсетио да се баш у центру града, где је у улици Фрумоаса (Лепа улица) број 14 становао Андрић док је живео у Букурешту од 1921. до 1922. године, налази и улица која носи име Андрића.
     Академик Еуђен Симион рекао је да је баш када је први пут изашао из земље имао велико задовољство да се упозна са Ивом Андрићем, који му се приближио када је дознао да је из Румуније.
    Академик се сећа да му је Андрић тада рекао нешто попут: "Ви Румуни сте стручњаци у извозу генија" и именовао вајара Константина Бранкузија, композитора, виолинисту и диригента Жоржа Енескуа, списатељицу Елену Вакареску.
    Симион је рекао да су Румуни пријатељи са Србима и када иду у Србију осећају се "као да иду код родбине".
     Песника Никиту Станескуа Срби су усвојили и "више за њега учинили у Београду него у његовом родном граду Плоештиу", навео је академик.
Андрић је био на дипломатској служби у Ватикану, Трсту, Грацу, Марсеју, Паризу, Мадриду, Бриселу, Женеви, Берлину, Букурешту.
Изложба о Андрићу дипломати и писцу у блиској будућности треба да буде представљена још у Мадриду, Берлину и Марсеју.
    У Београду је отворена изложба "Иво Андрић - необична и библиофилска издања" у Библиотеци града Београда поводом Светског дана књиге и прославе 120 година од његовог рођења и 50 година од како је добио Нобелову награду за књижевност. 
   Истим поводом је организована и изложба у Букурешту. (Бета)

 




Нема коментара:

Постави коментар