четвртак, 26. мај 2016.

Пеко Лаличић: Песничке жишке које пале емоције да ни небо не остаје равнодушно


Раде Јолић: ,,Нијема пјесма’’, Међународно удружење књижевних и ликовних стваралаца ''Стихом говорим'', Бијело Поље, Црна Гора, 2014.
   Својом првом стихозбирком ’’Изненади ме’’, Раде Јолић је успео да изненади многе, али мене не. Ово зато што сам после читања његових првих стихова схватио и (први) јавно огласио убеђење да се на црногорском књижевном небу јавља још једна звезда која ће особеним начином промишљања, снажним и аутентичним стилом и изразом зрачити много даље од завичајних простора. Зато сам са задовољством и да бих још једном проверио изречено радо прихватио да кажем неколико реченица о његовој новој књизи песама ,,Нијема пјесма’’.
    И после првог читања схватих да нисам погрешио, јер ме већ првом  песмом Рађање утемељује у давно констатовано и њему самом тада непојмљиво. Јер песник чије се песме рађају и из погледа, ,,после којег одмах затрудни и порасте му срце до зуба’’, мора да проговара силовито, усхићено, упечатљиво, вешто и слојевито, јер другачије не уме, јер то не би био Раде Јолић, који оглашава себе веома необично а ипак јасно.

    Трагајући за  извориштима Јолићеве поезије неминовно се намеће потреба да их, и ако су то највећим делом љубавне песме, не тражимо само на  уобичајеним локацијама, већ да његове пориве и стваралачке мотиве сагледавамо и кроз призму фројдовског, па и јунговског виђења и доживљавања света. Ово, што због одгонетања наслова књиге, који - убеђен сам - аутор није случајно дао, већ и зато што у његовој поезији жена има предоминантну улогу, те зато и бива  оно што долази пре и после свега. Јер је снажан мотив о коме и за кога пева, и део је и његовог несвесног бића, те отуда  и потреба да јој се стално и на необичан начин враћа и обраћа да би она била то велико и узвишено. Из овога се рађа снага којом љубав испољава каткад особеном и њему својственом метафором, каткад алегорично, неретко шаљиво па и анафорично, стилски изнијансирано, сензибилно, вешто мерено, пажљиво тесано и мајсторски постављено.
    Све то овој књизи даје специфичну поетску, стилску, психолошку и филозофску димензију, јер намеће утисак да се из његове психолошке структуре личности Ид као чинилац и извор притицања либида у психу, прелио у реч и заузео место испред Ега и Суперега, што у јунговском смислу представља неко размеђе између Ја и Јаства, дакле субјекта свести, с једне, и субјекта несвесне психе, с друге стране, што говори о специфичној и специфично усмереној енергији (о чему ће, верујем, некада жустро расправљати компетентни људи), али и о тегобном трагању за собом и извесној подвојености неких елемената сопственог, макар и поетског, ,,ја’’, што изазива  склоност ка наглим обртима, ненаданим емоцијама, па и уочљивом иако благом бунту, те ствара осећај немања чак ни маске и тера на живот макар и из ината (нпр. у песми Арлекино), што је продукт сукоба Ида са Суперегом који га удружен с Егом цензурише и потискује у несвесни део психе, из које избија у виду снажног поетског врела, које рецимо у песми Ово је твоја песма, за разлику од поменуте, изгледа овако:
,,... Знам да колико те сад волим/ могу те вољети још више/ а то ме убија/ и по навици отварам прозор/ и помало заурлам/ лудости моја/ није ово Лета/ то је Лим/ и овај човјек није Харон/ већ сам то ја/ и не веслам/ него се копрцам и давим/ у твојим и мојим Беранама.../’’.
    Јолић на специфичан и себи својствен начин изражава и задовољство као животни инстинкт, те Еросу да би га, опет на свој начин супротставио Танатосу као инстинкту смрти, снагом поетске речи не призива у помоћ Лету, ту подземну реку из које душе умрлих пију заборав, и Харона, да их преко ње превезе, да би проговорио о исконском и лакше и убедљивије крочио пред заљубљенике у лепу писану реч, већ проналази себе неподвојеног и себе трагача за лепотама, те успева да му Лим поетски јако замени Лету а он Харона како то не би биле песме за заборав, већ оне којима се треба враћати, у њима уживати и памтити их, јер он песме ,,прави од огња’’, ,,стих у крви кали’’ (Пјесник и пјесма) и непрестано ,,пјесми враћа сваки разуздани глас, сваком гласу врисак, а ђаволу ватру, помаму и дугачак језик’’ (Дуг).
    У песничком набоју и њим самим, Јолић настоји да се обрачуна са злом које све нас притиска и тишти, зато ђаволу који је по дефиницији персонификација зла и греха, и непријатељ људима и Богу у шаљивом тону али јасно даје до знања да је од њега бржи, луђи и црњи и не дâ му мира јер је у свему већи, стварнији и оригиналнији од њега, јер ,,...Он је сам/ а ја са собом носим/ стотине удеса/ огњева/ огледала/ стотине товара мрака/ нереда/ и/ смрада/’’  (Он и ја). Овим Јолић потврђује себе великог и себе спремног да буде и црни ђаво да би се супротставио сваком облику зла, а пажљиви читалац ће и ту, и у томе, назрети његову поетску зрелост и лепоту израза.
    По природи немирног духа, снивач и песник трагач, у тренуцима ,,када му се смире тасови на ваги’’, кад пронађе своју песничку нит и перо крене да му води мисли и емоције, Јолић бива други и другачији, ни са ким упоредив, свој и особен, онај чији је таленат свима уочљив и неспоран, а његова поезија веома упечатљива и стилски јасно дефинисана. Тад пева о сниваној, дозиваној или о жени на јави, па се ни на трен не може поверовати у оно: ,,Плашим се празног стиха а пуног  срца’’ (Плашим се) или у оно: ,,Јер имам мале шаке/ и мало снаге/ да понесем и сачувам/ сву ту љепоту/’’, јер се неминовно морају имати у виду речи које се у разним варијантама али у истом смислу назиру из песме у песму, и које га пуноћом и снагом стиха и мисли одређују, јер празан стих не извире из пуног срца, поготово не кад овај песник јасно поручује: ,,Без љепоте не живим/ а не могу ни да умрем/...’’ (Нови Сад).
    Стихозбирка ’’Нијема пјесма’’, представља питко поетско штиво и снажно књижевно остварење песника коме су свакога дана врели табани и који би да негде отпутује иако је ,,изгубио компас’’ те признаје:,, Око моје главе/ постоји/ шест страна свијета/ лијево/ десно/ тамо/ онамо/ горе/ и ово овђе/ баш овај комад камена/ гђе сада везан стојим/ и маштам да откријем/ и/ седму страну/ (Компас), но не може јер мора да остане уз песму и у песмама да би их другима даривао, да оне уместо њега путују светом, да проносе лепоту мисли и емоција, да ни небо не остане равнодушно. Да се и сви ми у тој лепоти проналазимо и снажимо га на путу који открива ново, препознатљиво и упечатљиво. Оно што ће га утемељити међу великане пера. Што ће, убеђен сам, оставити траг и печат у националној књижевности.





Нема коментара:

Постави коментар