понедељак, 2. мај 2016.

Раде Бакрачевић: Срби у Словенији масовно прославили Васкрс у осам храмова

 
Православна црква у Марибору
била је пуна верника

Марибор, 1. мај 2016.

 Православни верници славили су у недељу Васкрс који Српска православна црква назива празником над празницима. У свим храмовима СПЦ-е у Словенији служене су јутарње литургије на којима је прочитана посланица патријарха Иринеја и свих архијереја.
   Васкршње празнике  Православни верници славе по целом свету. Велика породица православних верника међу којима су и Срби из расејања све више славе православне празнике. Тако је и у Словенији. Највише Срба у »дежели« живи у главном граду Љубљани, а одмах за њима је осам хиљада Срба, који живе у граду на Драви, у Марибору. Срби из Штајерске у све већем броју долазе у нову православну цркву, подигнуту пре десетак година.
   Јутарњу литургију у Православној цркви Ћирила и Методија у Марибору служио је Парох Милан Јовановић, који је рекао: »Васкрс је највећи хришћански празник, јер суштина хришћанског учења заправо означава васкрснуће Христово из мртвих. То је победа вере и живота над смрћу. Празновањем  Васкрса хришћани наглашавају своју веру у победу живота над смрћу и веру у хришћанско спасење која рушећи старозаветна правила учи људе праштању и љубави и отвара врата спасења и царства небеског«.


   Прослава је почела поноћним богослужењима у свим православним црквама у Словенији, а потом свечаним јутарњим литургијама на којима се, уз молитву и читање Јеванђеља, објављује највећа радост хришћанског света.

Градоначелник Марибора др Фиштравец
позвао је православне вернике,
да се укључе у све поре
мариборских активности

    У недељу, на сам дан Васкрса мариборска црква била је  пуна православних верника. Стигли су и представници мариборске општине на челу са др Андрејомм Фиштравцем, градоначелником и његовим замеником Здравком Лукетићем. Стигли су и православни верници из суседне Аустрије и више Руса и Украјинаца који живе у овом делу Словеније.
      У свом поздравном говору је градоначелник Марибора, Др Фиштравец  позвао све Србе, који живе у Марибору (око 8.000), да се окупљају у својој цркви јер је то добро за њих. Посебно је позвао Србе да се укључе у све активности града Марибора, јер Марибор је и њихов град и да су у њему добродошли. Његове речи  наишле су на велико одобравање код присутних Срба.
   Веома позитивно је да млади српског порекла из целе Словеније све редовније посећују православне цркве. Највећу заслугу за то носе свештеници Саво Косојевић и Милан Јовановић, који годинама раде на повезивању Срба из Штајерске са црквом.
  Велика жеља ова два свештеника је да уједине све мариборске Србе и нарочито да привуку младе под окриље Српске православне цркве. Заједно са  члановима црквеног одбора желе да у оквиру цркве организују учење српског језика и писма за младе који су рођени у Словенији а то нису учили у словеначким школама као некада њихови родитељи.
На крају су представници општине били гости породице пароха Милана Јовановића
Оно што се некада чинило немогућим сада је реалност. Не прође ниједан православни празник у Словенији да не би у православне објекте стигли  представници словеначке власти и католичке цркве. Односи између представника католичке и православне цркве у Словенији су на високом нивоу. Већ неколико година подизање православних цркава у Марибору и Љубљани финансијски помажу представници католичке цркве из Словеније.
 

Свештеник  је благословио храну

Припреме за благослов хране

Српске домаћице донеле су српске специјалитете у цркву

На крају су представници општине били гости породице свештеника  Милана Јовановића
 
Гости свештеника Јовановића





 


Текст и фото: Раде Бакрачевић


Извор: Штајерске новице, Марибор-Грац
 



Нема коментара:

Постави коментар