недеља, 3. април 2016.

ВАТРОМЕТ СТИХОВА НА КЊИЖЕВНОЈ ВЕЧЕРИ 2. АПРИЛА 2016. ГОДИНЕ У БЕЧУ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА КЊИЖЕВНОСТИ ЗА ДЕЦУ

Део публике у опуштеној атмосфери
после прелепе књижевне вечери
У Бечу је 2. априла 2016. године одржано изузетно лепо књижевно вече које је организовао Српски културно-информативни центар поводом Међународног дана књижевности за децу који се од 1967. године у свету обележава на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена (2. април 1805 – 4. август 1875), прослављеног данског и светског писца за децу.
    Вече је отворио лектор Зоран Анђелковић, истакавши добре стране оваквих књижевних вечери у расејању које имају вишеструки значај, како међу младима тако и међу старијима на плану очувања језика, развијања и обогаћивања културе, што је посебно важно баш у времену изражене ерозије многих моралних, естетских и културолошких вредности, па оваква књижевна окупљања у расејању дођу као прави мелем на рањену душу.
   У уводној речи председник Српског културно-информативног центра, књижевник Петар Милатовић Острошки опширно је говорио о: Хансу Кристијану Андерсену, Езопу, Данијелу Дефоу, Шарлу Пероу, Жану Жаку Русоу, Жилу Верну, Марку Твену, Анријети Бичер Стоу и другим светским писцима за децу.

Награђене младе песникиње
Анђелија Марков (лево) и Марија Лазић (десно)


 У свом зналачком излагању говорио је и о нашим писцима: Гаврилу Стефановићу Венцловићу, Захарију Орфелину, Авраму Мразовићу, Доситеју Обрадовићу,  Луки Георгијевићу Миланову, Јовану Јовановићу Змају, Десанки Максимовић, Бранку Ћопићу, Браниславу Нушићу, Александру Вучу, Душану Радовићу, Миловану Витезовићу,  Драгану Лукићу, Миловану Данојлићу, Стевану Раичковићу, Гордани Брајовић, Љубивоју Ршумовићу, Бранку В. Радичевићу, Александру Поповићу, Мики Антићу, Душку Трифуновићу, Браниславу Црнчевићу Арсену Диклићу, Љубиши Ђокићу, Лази Лазићу и другима.
    Петар Миуатовић Острпошки је у свом излагању посебан акценат ставио на  последњу фазу књижевности за децу између два века и том приликом је опширно говорио о доприносу књижевности за децу савремених српских писаца: Моша Одаловића, Драгомира Ђорђевића, Владимира Стојшина, Гордане Тодоровић, Гордане Малетић, Градимира Стојковића, Бошка Ломовића, Тода Николетића, Душана Ђурђева, Милутина Ђуричковића, Дејана Алексића и Игора Коларова.

Четворогодишња Ана са мајком Јеленом
на књижевној вечери
    После интересантног Милатовићевог уводног говора о светским и српским писцима за децу, своје стихове рецитовали су најпре најмлађе песникиње Марија Лазић (11 година) и Анђелија Марков (11 година) чији су ликовни радови красили зидове сале, које су побрале салве аплауза бројне публике,  затим Јадранка Станојевић, Владимир Гаврилов, Славица Лазић, Мигула Мартиновић, Дарко Марков, Петар Милатовић Острошки и Зоран Анђелковић.
     Најмлађим талентованим песникињама Марији Лазић и Анђелији Марков награде у књигама уручио је председник Српског културно-информативног центра Петар Милатовић Острошки, што је посебно срдачно примљено и поздрављено од стране свих посетилаца ове изузетно успешне књижевне вечери којој су посебан печак дали млади.
    Говорећи о књижевности за децу песник Дарко Марков нагласио је да је писање поезије и прозе за децу чак и најтеже из много разлога, о чему ће, како се чуло, бити речи на некој наредној књижевној вечери у оквиру програма рада Српског културно-информативног центра у Бечу.

Лепота уживања уз звуке гитаре и поетске речи


      Дружење уз лепе поетске речи присутних аутора, као и домаћих и страних песника, уз  звуке гитаре, на којој је Милорад Самарџија, изводио многе мелодије из ране младости,  потрајало је до раних јутарњих часова.    Српски културно-информативни центар организоваће следеће књижевно вече у свечаној сали ресторана "Београд" 10. априла 2016. године, са почетком у 18 часова, а тема уводног предавања,  које ће одржати Петар Милатовић Острошки, биће "ПОБЕДИМО СВОЈЕ СЛАБОСТИ, СПАСИМО ДУШУ, после чега ће бити уприличен поетски караван такмичарског карактера када ће, по устаљеном обичају, бити додељене награде у вредним књигама, по чему је Српски културно-информативни центар у Бечу препознатљив у својој вишедеценијској плодоносној традицији која ће се наставити и у будућности.
Славица Лазић
 
Владимир Гаврилов
Јадранка Станојевић

Дарко Марков

Петар Милатовић (лево) и Зоран Анђелковић (десно)



                    Информативна служба Српског културно-информативног центра, Беч



Нема коментара:

Постави коментар