понедељак, 12. октобар 2015.

Свечана Академија у част стоте годишњице рођења Бранка Ћопића

 
КРУПА НА УНИ - Било је крајње вријеме да се почну достојно обиљежавати лик и дјело Бранка Ћопића, најпревођенијег и најпопуларнијег писца српског и бившег југословенског простора, писца чије вријеме тек долази, поручено је са свечане академије одржане у суботу у Доњем Дубовику, административном центру општине Крупа на Уни, поводом 100 година од Ћопићевог рођења.
    Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Јованка Стојчиновић-Николић рекла је у поздравном говору да је академија "Писцу у част" одржана као пројекат Удружења који је подржало Министарство просвјете и културе Републике Српске.
    "Живимо и растемо као свједоци времена, никоме предалеко да нас не може звати, нити чути, али увијек виђевши Бранково лице у нама самима и даље ћемо градити мостове којима путују Бранкови јунаци", рекла је Стојчиновићева.
   Потпредсједник Завичаној друштва "Бранко Ћопић" Хашани Мирјана Влаисављевић каже да је прошло 100 година од Бранковог рођења, а чини се као да је "гавран махнуо крилом под старином Грмечом".
   "Скупили смо се у част најпревођенијег и најпопуларнијег писца српских и некадашњих југословенских простора, писца којег тек треба да упозна Европа и који се у њој моментално највише преводи", рекла је Влаисављевићева.
    Она сматра да Ћопићево вријеме тек долази након што је дуго стављан у запећак и идеолошки маркиран и истиче да је, упркос свему, његово дјело остало и опстало.

   Предсједник Фондације "Бранко Ћопић" Светозар Личина каже да је вечерашња академија један у низу сусрета са читаоцима и један од разговора о писцу поводом 100 година од његовог рођења.
    "Прошли смо цијелу Републику Српску и дио Србије и тако потврдили да Ћопић није завршио живот 26. марта 1984. године, да се смрт обрукала о њега судећи по оџиву на који смо наишли међу читаоцима и грађанима", рекао је Личина.
    Он је нагласио да га радује што је обиљежавање годишњице пишчевог рођења добило на значају и ширини.
    Начелник општине Крупа на Уни Гојко Кличковић рекао је да је било крајње вријеме да почне обиљежевање Ћопићевог лика и ђела на достојан начин.
   "Вечерашња свечана академија је увод у манифестацаију која ће бити одржана сутра у Ћопићевим родним Хашанима и надам се да ћемо сваке године за Михољдан - Ћопићеву крсну славу имати прилику да отворимо нешто ново из пројекта спомен-подручја "Башта сљезове боје", додао је Кличковић.
    Он је најавио да је за сутра у Хашанима, осим обраћања званичника и књижевника, планирано и представљање пројекта "Башта сљезове боје".
На вечерашњој академији, стихове инспирисане Ћопићевим животом и дјелом говорили су књижевници Ранко Павловић, Ранко Рисојевић, Зоран Костић, Предраг Бјелошевић, Боро Капетановић, Ђуро Маринчић и Петар Ђаковић.
   У пригодном програму наступио је женски камерни хор "Бањалучанке". Водитељ програма глумац Жељко Касап прочитао је Ћопићеву пјесму "Мала моја из Босанске Крупе".
    Свечану академију "Писцу у част" организовали су Удружење књижевника Републике Српске и Завичајно друштво "Бранко Ћопић", уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске.
 
ЈП Радио Нови град



Нема коментара:

Постави коментар