петак, 25. септембар 2015.

„Септембарски дани Петру Крдуа“ у КОВ-у и Вршцу


Петре Крду  (1952-2011)
   Септембар је месец када се Књижевна општина Вршац са посебним пијететом сећа свог дугогодишњег главног уредника и председника, песника, преводиоца и књижевног критичара Петру Крдуа.
   Захваљујући његовом несебичном волонтерском раду, необузданој стваралачкој инвентивности и визији, КОВ је постао не само изузетна издавачка кућа, већ и нека врста феномена у литерарном свету, модел како поезија може да одржи своју виталност кроз креирање најразличитијих простора за њену комуникацију са читаоцима. Град Вршац је захваљујући КОВ-у постао позната књижевна адреса у целом свету.
    Ове године манифестација „Септембарски дани Петру Крдуа“ одржава се по четврти пут у духу песника Петру Крдуа који је сматрао да ниједна катаклизма не може да затрпа путеве поезије, да је поезија у служби будућности и да је добра песма импулс који обликује вибрације душе и која никога не оставља равнодушним.
    На дан песниковог рођења, 25. септембра, биће одржано поетско вече у његовој кући. Најпре ће бити изведен рецитал из песниковог необјављеног опуса под насловом „Песници не мењају свет, али га чине подношљивијим“, а затим ће бити прочитани фрагменти критичких осврта на његову поезију из пера наших и иностраних најпознатијих критичара. Такође, биће представљене И најновије књиге песама Зорана Радисављевића „Света трешња“ и Слободана Ђекића „Не бих да одем у недељу“.

    У суботу, 26. септембра, у 11 часова у Дому војске песници и љубитељи поезије имаће прилику да слушају глумце НП „Стерија“ и младе песнике КОВ-а, који ће рецитовати Крдуове песме из заоставштине, под слоганом „Песма обликује вибрације душе“. Тог дана се обележава и Европски дан језика и културе, тако да ће Крдуове песме бити казиване на румунском, српском, мађарском, македонаком, словачком, енглеском, француском и немачком језику.
    Истога дана биће представљен и најновији, јубиларни, 25. број часописа „Ковине“. Присутни аутори читаће своје текстове, а млади чланови КОВ-а говориће стихове страних песника присутних у часопису. Богата језичка и културолошка разноликост Европе управо је присутна и у „Ковинама“.
   Учесници манифестације „Септембарски дани Петру Крдуа“ биће: др Драшко Ређеп, Зоран Хр. Радисављевић, Драгица Стојановић, Слободан Ђекић, Љубомир Кораћевић, Ана Крду, Тамара Тамчи-Тоскић, Александар Јовановић, СањаВукелић и Дејана Мрвош.



Нема коментара:

Постави коментар