четвртак, 3. септембар 2015.

Дарко Марков: Бечка предизборна рапсодија и потурчени кандидат

Модерни јањичар Стијакоглу
    Биће занимљива долазећа нам јесен. Очекују нас (њих) избори. Наравно, за циркус и све што ће пратити овај спектакл  побринуће се наши дежурни кловнови.
    ,,Представници нашег народа´´,који се, ето, ,,убише´´ и непрестано се ,,убијају´´ за општу нам добробит.
    Сетимо се како је то било на предходним изборима. Експлозија и ерупција  потенцијалних кандидата са екс –Yу простора.
     Растрчали се разноразни мученици по свим могућим партијама. Код црвених, црних плавих, розих, шарених. Није битно ко се и  за шта залаже и каква идеја је у питању. Важно је било је ући у парламент, остварити  небеске циљеве, тако  побећи са озлогашеног АМС-а , или од лудог форарбајтера,и досадне жене (мужа). У ту сврху било је врбовања тетака, стричева, кумова, довођена су пријатељства на најтежа могућа искушења.
     ,,Гласајте за нас ми смо ваши´´- био је једини аргумент будућих кандидата. Ко вас пита за програме, идеје, циљеве, и конкретне ствари.
      Знате и сами како се све завршило. Накупили врли кандитати по двадесетак гласова. За неке од њих  нису чак ни рођене тетке гласале.
     Овог пута, да им се не би поновила изборна брука, почели кандидати да смишљају другачије стратегије.
     Најоргиналније и најдаље је  отишао онај од кога се то, је
´л те и очекивало. Налицкани господин Доктор, председник друштва ,,врло сумњивог и дискутабилног пријатељства´´. Тиху предизборну кампању Доктор је започео на време - још летос. Бесомучно је пунио јадни фејсбук, јастозима, гамборима, и ,,ситним задовољствима´´ како воли у свакој прилици да истакне.
     Визуелни спектакл  декорисао је својим препланулим бакарним теном, и осмехом прецвалог шмекера. Нагледали смо се његових пажљиво бираних кравата и мајица, које је дизајнирао пропали студент ликовне академије. Посебно импресивно  деловао је  у белим кошуљама испод којих су се истицале домаћинске трегер - поткошуље. Када нам је у том стајлингу послао фотографију из Гуче (бела кошуља, трегер-мајица, црне панталоне и чувена педеруша), помислио сам да се мученик запослио као хонорарни продавац печења на птанду најпознатије српске културне манифестације. Класичан шанер што  вам уваљује коску уместо кртине. Његовом љубазношћу и бригом успели смо да видимо, како изгледа рафтинг на Тари, шта пије Здравко Чолић док са Доктором необавезно ћаска. Посебно дирљиво и асоцијативно деловала је  његова фотографија (у истој кошуљи и трегер мајици) где бледо-испијеног израза лица и са наочарима подсећа на нашег драгог премијера кад га исцрпи седница Владе Републике Србије.
     У међувремену је наш дизајнирани Доктор такође у рекламно – пропагандне сврхе установио ,,престижну награду´´ коју додељује његово удружење успешним људима (у овом случају женама)?! Какву тежину има то признање (колики је фонд те награде), и ко га додељује? Чиме је то његово удружењње завреднило и дало себи за право да додељује признања? Награда  потписана његовим цењеним именом?! Нешто чему би и академија наука позавидела. Још једна невиђена аматерско-естрадна глупост, и јефтина циркусна представа у режији Доктора као несуђеног поете и уметника.
      На крају  изборне кампање  послао нам је небеску перспективу (облак налик лаву), на којој и Свевишњи - Господ Бог препознаје типове попут господина Доктора.
     И да на тренутак прекинем ову причу (пре него што дође оно главно) и предухитрим душебрижнике, односно бечке душебрижнице, које док читају овај текст, у себи мисле, или на глас кажу: ,,Шта брига ову љубоморну  будалу,(и болесног психопату како ме врло радо називате), где иде  човек и шта ради, да ли носи поткошуље и једе гамборе, те глуми продавца печења у Гучи. Његов проблем. Тако је! Пре тога бих ја питао нешто вас и покушао да добијем коначни одговор, а  да моји коментари пробуде у вама праву суштину. Ко, дакле, даје за право  таквим типовима и сличним њему (разним самозваним и доконим професорима, сујетним самозаљубљеним никоговићма,  ,,представницима´´ председницима и сличној булументи) да иступају у нечије име,  или ти  још горе и грђе, у име српског народа овде у Аустрији? Ко им даје ескплицито право на  нацију? Тако да свака  критика (исправна сувисла и поткрепљена чињеницама) одмах буде протумачена као атак на српство? Можда то што су председници разних културних друштава? Да ли су и од кога овлашћени и изабрани? Кога и шта они представљају? Основати културно друштво  (удружење) – ништа лакше Сакупиш Мику, Жику, Мирицу, Драгицу,Зорицу, региструјеш се, град Беч дотури  неку парицу, ти позовеш глумца, или певача, наточиш неко пиће, успут се с њиме сликаш, и о себи написеш хвалоспев и одмах потом тразиш орден заслуга, а  себе прогласиш културном институцијом, или, не дај Боже, уметником. Или, можда, организујеш повремено хуманитарну помоћ? Да,  врло лепо и хумано, али и то не пропустиш да расталамбасаш на сва звона, све сајтове и фејсбукове.И наравно опет себе  ставиш у први план, па се дивиш како си лепо изашао у новинама и како ти дивно стоји кошуља, фризура и мини сукња.
     Нисам приметио да се ико од представника одрекао јастога и гамбора, отварања манифестација, фотографисања  и отишао да бесплатно волонтира по Србији. Лако је волети Србију, (Гучу рафтинге,  Егзите, сплавове и лудницу) са прописног одстојања.
     И све то тако  годинама уназад. Кукамо на неслогу и неорганизованост, а када се дигне глас  против нечега што нас води у још већу и гору пропаст, сви у мишју рупу, да се не замерамо. Ња ња њаа…
      Оног који дигне глас прогласимо будалом и болесником. И сви се волимо, свима лепо, а лајкови само пљуште…
    Нису проблем господо поткошуље, гамбори, самозаљубљеност. Приватна ствар разуме се. Проблем је кад  сакупите побројане особине и навике, па помислите да сте од Бога дани, за више циљеве,и решавање судбинских питања читаве нације. Нико и не би помињао  све ове ликове, да они то сами не траже и не провоцирају. 
   И тако……али  да се вратимо господину Доктору, и његовом предизборном путешествију. Пошто је увидео да му ни поткошуља, а ни бакарни тен неће много помоћи у изборној трци, долази на колосалну идеју и позива мучене Србе, да  бојкотују изборе. Или за њега, или избора неће бити! Опет исто питање. Ко му то даје за право, и зашто то ради ? Да ли ставрно гамбори и егзотична храна, луче неке специјалне ензиме и терају човека на фикс идеје.
     Пошто незахвални и несложни Срби не прихватају једногласно Докторову револуционарну идеју о бојкоту, Доктор се попут ранонапупеле девојчице надурио, и брже-боље се уписао,  веровали или не, на јединствену изборну листу код браће Турака!!!. Машала и ала вера Докторе! Постаде  др. Стиакоглу- написан на ћирилици.
     Браћо Срби, дочекасмо и ми модерне политичке јаничаре и вазале. Па и његов славни имењак, Краљевић из народних песама је био турски вазал, па га  то није спутало да достигне небеску славу. Потез којим је надвисио и Вучића и Тому, кад су се ономад одрекли војводе Шешеља.
     Да ли и  даље  верујете да се др Стиакоглу-написан на ћирилици, бори са српске интересе,све ронећи сузе и проливајући зној ? Или хоће човек по сваку цену у парламент. Ако треба и преко браће Турака.
     И тако Срби моји, изгубисмо доктора Стиакоглуа-написаног на ћирилици.То вам је као када екипу напусте Меси, или Роналдо.О тишла наша перјаница право Паши под скуте. Сада Турци ликују и сеире, као што је увек кроз историју и било. Добили првог озбиљнијег политичког прелетача и модерног јаничара. Само што Доктор  није променио партијску боју, него нацију. Ваљда ће  коначно Турци  препознати неограничене небеско-лавовске капацитете редизајнираног Доктора, несуђеног уметника и фејсбук - поете, а његова страст према егзотичној храни успети да им помогне у решавању горућих проблема са Сиријцима и Курдима.
     Да ли смо коначно схватили суштину? Да ли су потребни  коментари и анализе, или ће поново моја маленкост бити проглашена за малициозног психопату, а ви се и даље дивити глупостима и гафовима наших вајни представника?
     Спремите се  када будете одлазили на бројне манифестације које организује др Стиакоглу, да уместо сољу  хлебом и ракијом, како је до сада бивало, будете почашћени рахат-локумом, филџанима кафе, и црним чајем. А др Стиакоглу-написан на ћирилици од  сада ће,
уместо у ,,ситним задовољствима´´, да вас попут правог Паше, дочека на дивану са све шишом  у устима.
     Радујмо се, што ћемо захваљујући др Стиакоглуу - написаном на ћирилици, добити још један велики празник, а можда и новоосновано друштво чувеног и надасве познатог српско-турског пријатељства. Бујрум и аферим, честити ефенди - Докторе!
    
 
 



Нема коментара:

Постави коментар