четвртак, 11. јун 2015.

Награда "Васко Попа” Јовану Зивлаку

Јован Зивлак
    Јован Зивлак је овогодишњи добитник награде „Васко Попа” за збирку песама “Под облацима” у издању “Адресе”, саопштио је члан жирија Драган Јовановић Данилов у београдској Кући књиге.
    На конкурс су пријављене 62 збирке песама објављене у прошлој години, а једногласну одлуку донео је жири  у саставу Милован Витезовић (председник), Душко Новаковић и Драган Јовановић Данилов.
    У образложењу жирија наводи се да у поезији Јована Зивлака нема револуционарних промена , авантуристичке радикалности нити лексичке раскоши, већ пре поштовања једне усредсређене симболичке и језичке економије која одлично познаје моћ речи. Зивлакове песме прожима искрена, опсесивна метафизика; његове пасторалне и путописне песме импонују продорном комуникацијском тензијом која у себи сагорева сваку тривијалност окамењених вредности језика и духа.
Данилов је напоменуо да је Зивлак данас наш најпревођенији живи песник, што га такође нераскидиво повезује са Васком Попом, песником са којим се српска поезија високо узнела у светске висине.
    Лауреату ће награда бити додељена 29. јуна у Скупштини града Вршца, на рођендан Васка Попе. Ово угледно књижевно признање  додељује се 21. пут, а од почетка га финансира Фондација Хемофарм.

.




Нема коментара:

Постави коментар