понедељак, 21. јул 2014.

“Бањалучанке” освојиле злато на Свјетској хорској олимпијади

      Женски камерни хор "Бањалучанке", под вођством композитора и диригента Младена Матовића, освојио је златну медаљу на Свјетској олимпијади хорова у Риги (Летонија) у конкуренцији око 500 хорова из 80 земаља.
       “Бањалучанке” су на овом најзначајнијем свјетском хорском такмичењу учествовале као једини представник Републике Српске и БиХ, а златну медаљу су освојиле у категорији традиционалне музике.
       Хор се директно квалификовао на Свјетску хорску Олимпијаду у Риги, која је одржана од 9. до 19. јула, захваљујући претходно освојеним златним медаљама на европским такмичењима у Будимпешти и Барселони.
        “Након два узастопна олимпијска сребра са претходне двије хорске Олимпијаде које су одржане у Кини и САД, коначно смо досањали сан о олимпијском злату и на најљепши могући начин заокружили и потврдили вишегодишњу резултатску константу најуспјешније генерације ансамбла, те додатно учврстили своје мјесто најбоље рангираног хора на званичној ранг листи 50 најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације `Музика Мунди”, изјавио је Матовић Срни.
      Имајући у виду огроман број земаља учесница Олимпијаде, а у жељи да учешћем пружи пуни допринос ублажавању посљедица катастрофалних поплава које су задесиле Републику Српску и регион, хор је од Свјетске хорске асоцијације добио могућност да промовише све активности и начине на које се може помоћи угроженом становништву и Српској.
      Током трајања Олимпијаде посебно је промовисана композиција “Анђео у вашем срцу”, аутора Младена Матовића, којом су чланице ансамбла универзалним језиком музике позвале међународу јавност да помогне у обнови поплављених подручја.
      Ова нумера би ускоро требало да добије и свој видео запис који ће јој додатно помоћи да у потпуности испуни своју намјену и функцију.
      Женски камерни хор “Бањалучанке” жели да се јавно захвали граду Бањалука, те свим републичким институцијама и пријатељима ансамбла који су директно или индиректно помогли одлазак и учешће хора на овом престижном хорском такмичењу.


(агенције)



1 коментар: