понедељак, 25. мај 2015.

VII МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ СЛОВЕНСКЕ ПОЕЗИЈЕ „РАСПЕВАНА ПИСМЕНА СЛОВЕНСКА ПЕСНИЧКА ПОРОДИЦА"

Људмила Клочко, Славенко Терзић, амбасадор Србије  
у Русији, Милица Јефтимијевић Лилић
Иванка Радмановић
 и Селимир Радуловић
Српски песници
 гостовали у Русији,
у Тверској области
 
   На Седмом међународном фестивалу поезије словенских земаља одржаном од 19. од 22. маја 2015. у Тверској области у Русији, где су наступили песници из Бугарске, Белорусије, Украјине, Словеније, земље домаћина и других словенских земаља, српску поезију представљали: Селимир Радуловић, Милица Јефтимијевић Лилић и Иванка Радмановић.
   Фестивал је, уз традиционалне фолклорне игре, здравицу и дочек са хлебом и сољу,отворен у парку пред спомеником Ћирилу и Методију а свечану беседу одржао је директор фестивала песник Сергеј Гловјук.
   У библиотеци која носи име великана руске књижевности А. М. Горког, одржан је округли сто на тему : Утицај руске поезије на словенске литеатуре.  Део програма одржан је у славу песника Александра Сергејевича Пушкина, стодвадесетогoдишњице рођења Сергеја Јесењина, потом, Марине Цветајеве, Ахматове и других. Сви програми су протекли у духу словенске узајамности и афирмисања словенских језика и култура.

   Посебан доживљај за учеснике фестивала био је о длазак у древно Берново које се налази у Старом тверском рејону, ради посете Музеју Пушкина који чува дух из времена његовог боравка у том здању. Учесници су говорили поезију а обишли су и импресивне храмове и манастире у тој области.
   На Фестивалу је посебна пажња поклоњена руско –српским књижевним везама а велики познавалац српске културе и преводилац Андреј Базилевски је представио књиге из едиције Српско- руски круг посвећене класицима и савременим песницима из оба језика.
На завршној вечери уз величанствен музичко-сценски програм, додељене су награде,од којих помињемо награду која је припала знаменитој бугарској песникињи и преводиоцу са руског језика, Нађи Поповој.
    Међу учесницима фесивала, Распевана писмена  били су: Валериј Латињин, А.Б азилевски, Иво Светина, Марко Краус, Људмила Клочко и други.
    Српска делегација писаца имала је топао сусрет са амбасадором Србије у Русији др Славенком Терзићем.



3 коментара:

  1. Хвала на подршци, срдачан поздрав,М.Ј.Л.

    ОдговориИзбриши
  2. Да живи велики словенски дух овековечен у поезији !

    ОдговориИзбриши
  3. Србија и Русија су једна фамилија

    ОдговориИзбриши