среда, 20. мај 2015.

Верица Петканић Влајков: Пусти воду да оду ...

    Лако је фукари са фукаром. Исти су. У исту тикву пишају, к'о један су, зато се лепо слаћу. Све могу да буду, ал' људи никад. Ко фукаре не препозна, превари се па их скупо плати. Жив човек греши. Као ни без гаћа, тако никуд без маске и лажног осмеха не иду, јер како би прошли без гаћа гологузи, тако и са огољеном истином? Никако! Умеју бити вешти и живети под велом маске дуго, чак предуго.
   Добри су, просто замедљани, (1) док им идеш уз длаку, док се не противиш њиховој будалаштини, приписујући је ограниченој сељачкој демагогији.
   Рачунаш да будали не вреди опасуљивање, не вреди отпор, јер сматраш да је то узалудна работа. Грешиш земљаче. Треба то лепо пустити низ воду, како доликује. Живот је кратак да га на фукаре трошиш земљаче. Самоћа је мајка свих премија у односу на друштво фукара склоних најмизернијим врстама пресвлачења. Шта је за фукару пресвући се? Мачји кашаљ. Иду из идеологије у идеологију, све по потреби и партијској линији, мигоље се као наквашен сапун у руци. Пресвлаче кожу као змије, само много, много чешће. Осим што пресвлаче по потреби себе, пресвући ће и тебе земљаче, а да ни не приметиш да си пресвучен, то јест сјебан до балчака. Испашћеш магаре којем је само још остало да њаче, док се фукара смеши и ужива у својој ограничености и подмуклости. Фукару боли уво јер јој није стало до Човека. Фукари је до својих визија, које су иреалне као и до својих интереса и срамних циљева.
Важно да је себи удеси, а уопште није важно што је то најљигавије учињено, газежи преко људи око себе. Гледаће те у очи и лагати. Ако треба да су му очи у које гледаш док ти говори, другачије боје, и испашћеш блесав ако не поверујеш. Боже сачувај и саклони! Данас ће ти рећи једно, сутра друго, а прекосутра, како му шта зафали. Наћи ће начина да посвршава своја мајмунска посла. Извињавам се што вређам мајмуне, те племените животиње. Фукара ће те лажно оптужити а да ни не трепне, без тунке савести, и још ће ти наметати мишљење како треба да си бескрајно захвалан. Фукара је спремна на све, нема скрупула које неће погазити само да дође до свог мизерног циља, правећи за собом смрдљив траг карактерне трулежи.
     По природи је кукавица и издајица и далеко је од свога Ја. Продаће те за цекин. Продаће и оца и матер, а камоли државу. Типичан издајник који се лупа у прса како је велик представник свога национа, скривен у мишјој рупи, док неки други, у име чојства крваре. Крваре и ћуте, не лупају се у прса и не мере запремину крви проливену у његовој авлији зарад његовог прага...
    Лако је фукари са фукаром, као и Човеку са Човеком, али није Човек, и не само што фукара није Човек. О Човека се није ни очесао, упркос силној глуми у којој све од себе пода, не би ли се презентовао као неко ко има Част и Достојанство, које он, фукара, никад неће имати. Пуштам воду, збогом говна, то јест фукаре, која ће отпловити већ некуд, у некакву говњиву јаму, где ће бити своји са својима, и своји на своме. Једно је сигурно, за собом оставиће само усран траг...Међутим, живот је леп, а нарочито кад га уконпонујемо са предивним људима којих има, и те како. Хвала Господу и дивним људима што постоје.
 
19. мај 2015.






(1)  Замедљан – архаична локална реч која се користи у Банату, а означава да је нешто слатко као мед.
 



1 коментар:

  1. Анониман20. мај 2015. 05:44

    Феноменално. Прочитао сам са уживањем. Господине Милатовићу, како откривате ове бисерне таленте? Поздрав госпођи Верици Петканић Влајков уз дубоки наклон.
    Живко

    ОдговориИзбриши