уторак, 26. мај 2015.

Верица Влајков Петканић: Код Гњецавог Јовице Безмудовића

     Чим отворим очи  каои сав нормалан свет укључим интернет. А на интернету се редовно нижу силне објаве за учешће на различитим конкурсима талентованих песника. И тако свако јутро. Просто се обрадујем кад наиђем на конкурс који објављује истакнути писац, познат јавности, јер се такви конкурси ретко виде, а критеријуми су строги. Обично се наилази на мало познате, или непознате ликове из света књижевности. С тим у вези, помислих: засто и ја не распишем неки конкурс који ће ми послужити као одскочна даска. Нисам ни ја шугава. За тили час реших да се активирам у том смеру, али се нађох у недоумици како да крстим дотични конкурс. Пошто  размишљам и о неком сутра, а не само на данас, као и свака разборита особа, помислих, како би та идеја могла да заживи, па да се претвори у зборник на годишњем нивоу. Одлично. Једном годишње, евентуално сваке друге године бих расписала конкурс за зборник. Ех, сад сам се тек нашла у небраном грожђу јер треба осмислити примамљиво име зборника. 
    Тај зборник мора да се нађе под неким или нечијим звучним именом како би добио, онако наоко,  на угледу. Аплаудирам самој себи, баш сам паметница. Мало сујете није на одмет. С друге стране, размишљам, на какав ћу одзив наићи, док жарко желим да мој Зборник буде БУМ на интернету, да премаши све остале. Наравно!!! Желим да будем најбоља, да се за мене чује, и да не да останем анонимус кога не познају ни Курта ни Мурта, мислим ови моји који ме тренутно познају, а камоли шире масе. Морам наћи начина да се самопробијем до врха књижевне литице која је резервисана само за високолетаче. Е, јебаји га! Како ћу ја међу високолетаче цењене нам књижевности без крила? Шта да се офирам, немам крила, а хоћу маркетинг помпезног одјека, наравно за даљу будућност, јер рекох већ, тај мој зборник ће бити само одскочна даска за моју даљу популарност. Има, аман, бре, за мене да чују сви, него шта, јашта. Курта и Мурта, који су ме до сад знали, неће да ми буду ни до колена. 

    Неће да ми добаце ни до ђона. Има да их пофрљам у заборав, има да отпадну као блато с ногу, озбиљно. Који ће ми клинац, само да ми кваре углед који ћу сигурно да стекнем. Правићу се да их не познајем, само док се ја домогнем врха литице. За крила ћу се ве побринути. Неће се моје име стрмопиздити низ амбис, иако не знам да летим, упорна сам ја.

САМО ЈАШИ, СВИ СМО НАШИ!

 Нећу одустати. Море, накачићу се ја, ако треба некоме  на грбачу, па нека ме носи, таман жртвовала гениталије. У ствари, није то никакво жртвовање. То је само танте за кукурику, као размена добара у феудалном друштву. Ух, јебо те,  мрднусмо ли ми даље од тог феуда на овамо? Ма шта ме брига сад па и за то. Нека о томе размишља онај ко мора, ја не. Ја хоћу себе да изградим и зато ћу да кренем у јуриш праволинијски. "Режи, не бележи!", "Само јаши, сви смо наши", што каже наш паметан народ! Боже, баш смо паметни, само што ту памет често лоше распоређујемо. Ништа, снаћи ћу се, верујете ми. Нисам ја било ко, дакако. Ако сам и макар ко, нисам макар шта! Доста ми је да слушам, као, паметније од себе. Видим како су паметни. Од памети се не не виде од ових упорнијих. "Не јебе леп, него упоран!" Тако је. Не успева ни паметан више од упорног. Ти паметни нека се држе њиховох скрупула, сви видимо докле догураше, тјах. Не виде се од нас упорних. Затрпасмо их својом упорношћу, џабе им памети. Неће они стално ићи на вагу с нама. Доста је било. Свака вашка обашка.

ОЛАЈАВАМО БОЉЕ И УСПЕШНИЈЕ

    ...И нађох се ја тако у групи лудака међ расељеним Балканом у Јевропи. И шта да вам кажем, није ми лоше. Фин неки свет. Мислим, стварно нису лоши, онако свеукупно. Додуше, олајавамо се. Углавном олајавамо боље и успешније од нас самих, наравно. Е па докле да ти бољи увек буду бољи.? "НиЧија није до зоре горела". Немере даље, јебаји га. Има да сјаШу са пиједастала и да пусте и друге да Живе и уЖивају у слави. Није Бог само за њих стварао свет. Доста нам је њихове памети. И ми без памети треба да Живимо и Животу да се радујемо.

У БИРТИЈИ СВИ ПИЈАНИ А НИКО НЕ ПИЈЕ

...Ето тако ја у тој опстој гунгули Чујем за Гњецавог Јовицу-БезмудовиЋа. Кажу, он ће ти помоћи Шта треба око пробијања, само да га туриш мало у новине. Јако воли да буде објављиван и усликиван. Господин је човек, угоститељ. Гњецави Јовица је приватник биртије на лошем гласу, у којој су сви гости пијани, а нико не пије. Чист парадокс. У његовој биртији сваки посао може да се склопи само ако му идеш  уз длаку. Све је то лепо, али ја баш и не умем да идем уз длаку, више идем уз к...ц. Гадна ми је нарав као у џандрљива коња, знам. Наћи ћу му слабу тачку, видећеш. И тако, брзо нађем његову слабу тачку, али он моју никад да пронађе. Никако да се ускладимо, а време хуји. Ја, ооо, а он, ђеее. Решим тако да кренем у директан клинч, да му уђем у кости и да не околишим више. Међутим Гњецави Јовица се узјогунио к'о магаре. Каже, како је баш у мене полагао наду у смислу да ћу бити послушан гост његове биртије, али се преварио. Каже да сам га разочарала, а ја му кажем да то нема никакве везе са бизнисом у ком он купи кајмак, кроз који бих ја дошла до заслужене славе, за прво време, док га не превеслам. Да право зборим, лепо сам га питала, је ли хоће да помогне да се узвисим, како и доликује, кад већ може да припомогне, а он савршено уме да се прави луд. Јебо ћаћу свога! Пошто ми је дојадило да се с њим натежем, у првом налету беса, притиснем га уза зид, а он уздрхтао па почео да кваси гаће. Обиљно. Хтедох у бесу да му заврнем муда, кад оно празна шака, само нека млитава кожура, пих.  И ту је био крај наше сарадње и наше љубави. Не кајем се, идем даље, али бар знам зашто се зове Гњецави Јовица-Безмудовић. Наићи ће већ нека птица и за мене, са чијих ћу леђа узлетети, јашта. Гњецави Јовица-Безмудовић је отписан случај, па јебаји ти нега, кад већ он не може тебе.



Нема коментара:

Постави коментар