субота, 11. април 2015.

Покренута петиција да "Чујте Срби" уђе у школску лектиру!

Арчибалд Рајс (лево) и др Слободан Јовановић (десно)
у ратном прес-бироу
   Иницијатива "Арчибалд Рајс" покренула је петицију да се у оквиру часова наставе српског језика или часова историје, Рајсова књига "Чујте Срби" чита као обавезна лектира у основним и средњим школама, саопштила је данас та Инцијатива.
    "Сетимо се Рајса и његових визионарских речи", навео је представник те иницијативе Јован Кнежевић и истакао да је њихова жеља да лик и дело тог великог пријатеља српског народа остане упамћено.
   "Његово завештање које је написао и оставио нам у аманет да на време увидимо своје грешке, данас је неопходно штиво нашој омладини", додао је Кнежевић.
    Рудолф Арчибалд Рајс (нем. Rudolph Archibald Reiss); Хаузах, Баден, 8. јул 1875 — Београд, 8. август 1929) је био швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор на Универзитету у Лозани. Истакао се као криминолог радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.
   На позив српске владе Рајс је 1914. године отишао у Србију да истражује злочине аустроугарске, немачке и бугарске војске над цивилним становништвом. Написао је многе књиге и радове поводом тога, а често је слао извештаје који су објављивани у угледном часопису неутралне Швајцарске, Газет (Газетте). Тиме је као угледни професор и криминолог извештавао свет и кварио пропагандну слику Немаца и Аустроугара о Србима као дивљачком народу.
    Био је члан делегације југословенске владе на Мировној конференцији у Паризу. Заволео је српског војника-сељака и српски народ и до краја живота остао у Србији.

     Са српском војском прешао је Албанију, Солунски фронт и са Моравском дивизијом умарширао у ослобођени Београд, новембра 1918. године. После рата модернизовао је техничку полицију при Министарству унутрашњих послова нове државе. Тадашња криминалистичка техника по мишљењу америчких истраживача који су путовали по Европи циљно проучавајући овај вид полиције, била је на веома високом нивоу. Међутим, Арчибалд Рајс, разочаран неким негативним појавама у друштвеном и у политичком животу повукао се пред крај живота из свих јавних функција. Живео је скромно у својој вили „Добро поље“ (Топчидер) у Београду.

 
 (Tanjug/BKTVNews)Нема коментара:

Постави коментар