среда, 15. април 2015.

На данашњи дан

  На данашњи дан рођен је  Хенри Џејмс (енгл. Henry James; Њујорк, 15. април 1843 — Лондон, 28. фебруар 1916) је био америчко-британски писац, један од најзначајнијих романописаца на преласку из 19. у 20. век. Потиче из веома угледне бостонске породице, син угледног теолога Хенрија Џејмса старијег, брат филозофа и психолога, Вилијама Џејмса и Алис Џејмс, чувене по својим дневницима, већи део свог живота провео је у Енглеској чије је држављанство пред смрт прихватио. Хенри је највише препознатљив по романима који приказују разлике између Европе и Америке, али и веома вешто приказаним интимним односима између ликова. Његове методе писања омогућиле су да дубоко зарони у феномене несвесног и друге перцепције, што је главни разлог зашто су његово писање многи критичари упоређивали са сликама импресионизма.
   Осим романа Хенри Џејмс је писао и драме које су имале половичан успех, али и путописе, критике и биографије. Џејмс је такође веома важан за развој књижевне теорије, нарочито теорије тачке гледишта.
    О његовом приватном животу и даље се спекулише, јер неки делови његовог живота и даље задају проблеме биографима.
    Најзначајнија дела: Родерик Хадсон (1875);Европејци (1878); Портрет једне даме (1881); Принцеза Казамасима (1886);Бостонци (1886);Крила голубице (1902);
Амбасaдори (1903).


.



Нема коментара:

Постави коментар